Турската лира продължава да се обезценява след поредната политическа намеса

...
Турската лира продължава да се обезценява след поредната политическа намеса
Коментари Харесай

Турската лира потъна след нова груба намеса на Ердоган

Турската лира продължава да се обезценява след следващата политическа интервенция в работата на централната банка. Отстранени са 3 основни фигури – двама от заместник-управителите на Турската централна банка, както и член на Съвета по парична политика на банката. Решението за измененията, подписано от президента Реджеп Тайип Ердоган, към този момент е обнародвано в турския Държавен вестник.

Потърпевшите проф. доктор Семих Тюмен и доктор Угур Намък Кючук, дружно с проф. доктор Абдуллах Яваш се разделят с постовете си. На тяхно място застават Таха Чакмак и проф. доктор Юсуф Туна, осведоми CNN-Turk.

В отговор на кадровите промени, като изгуби 1 % от цената си до 9,19 лири за един щатски $. Досега през тази година курсът на лирата е понижен с 19% на фона на опасенията за паричната политика на страната. По-късно турската валута компенсира малко от загубите си, достигайки до 9,1325 лири за $.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна...

През предишния месец Турската централна банка понижи главния си лихвен % от 19% на 18% макар годишната инфлация от към 20%, което провокира нова вълна от разпродажби на турска валута на тържищата.
Защо се случват следващите уволнения?

Според източник на Reuters в последно време Яваш и Кючук са изразили противоречие с някои решения, взети от турския съвет по паричната политика. Кючук се е противопоставил на продажбите на валутни запаси за поддръжка на лирата в предходни години и е декларирал, че стабилността на лирата, нейната известност и устойчивият курс, който следва от това, са предпоставки за стопански напредък, а растежът, реализиран с други средства, няма да бъде дълготраен. Той е предизвестил, че в случай че лихвеният развой през днешния ден бъде арестуван по-ниско от нужното, в близко бъдеще ще би трябвало да бъде още по-висок.

" Уволнението на високопоставени чиновници на централната банка измежду нощ без положително пояснение не е метод за създаване на доверие към банката и за усилване на пазарното доверие ", е споделил пред Reuters непознат вложител.

Миналата седмица се появиха изказвания, че президентът Реджеп Тайип Ердоган губи доверие в шефа на централната банка Шахап Кавджъоглу по-малко от 7 месеца, откакто уволни неговия предходник. Твърдеше се, че Ердоган е неудовлетворен, че намаляването на лихвения % се е забавило до предишния месец, съобщи Reuters. Впоследствие шефът по връзки на турското президентство Фахреттин Алтун опроверга тези изказвания.

Кавджъоглу e чeтвъpтият гуверньор нa тypcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oт 2019 година нacaм, като предходните трима бяха уволнени от турския президент.

Случващото се отразява твърдата ръка на Ердоган, с която ръководи паричната политика на Турция. Намаляването на лихвите, на което доста държи турският президент, заради вноса на артикули в твърда валута (включително енергия), съвсем всички от които идват от чужбина.

В резултат турската стопанска система е застрашена да поддържа двуцифрена инфлация и високи разноски за живот за турците за дълго време.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР