Турската лира продължава да се обезценява след поредната политическа намеса ...

Турската лира продължава да се обезценява след поредната политическа намеса

Турската лира потъна след нова груба намеса на Ердоган

Турската лира не престава да се обезценява след следващата политическа интервенция в работата на централната банка. Отстранени са 3 основни фигури – двама от заместител-шефовете на Турската централна банка, както и член на Съвета по парична политика на банката. Решението за измененията, подписано от държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, към този момент е обнародвано в турския Държавен журнал.

Потърпевшите проф. д-р Семих Тюмен и д-р Угур Намък Кючук, дружно с проф. д-р Абдуллах Яваш се разделят с постовете си. На тяхно място застават Таха Чакмак и проф. д-р Юсуф Туна, осведоми CNN-Turk.

В отговор на кадровите смени, като изгуби 1 % от цената си до 9,19 лири за един щатски $. Досега през тази година курсът на лирата е понижен с 19% на фона на опасенията за паричната политика на страната. По-по никое време турската валута компенсира малко от загубите си, достигайки до 9,1325 лири за $.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно стабилна...

През предишния месец Турската централна банка намали главния си лихвен % от 19% на 18% макар годишната инфлация от към 20%, което провокира нова вълна от разпродажби на турска валута на тържищата.
Защо се случват следващите уволнения?

Според източник на Reuters в последно време Яваш и Кючук са изразили противоречие с някои решавания, взети от турския съвет по паричната политика. Кючук се е противопоставил на продажбите на валутни запаси за поддръжка на лирата в предходни години и е декларирал, че стабилността на лирата, нейната известност и устойчивият курс, който следва от това, са предпоставки за стопански напредък, а растежът, реализиран с други средства, няма да бъде дълготраен. Той е предизвестил, че в случай че лихвеният развой през днешния ден бъде арестуван по-ниско от нужното, в близко бъдеще ще би трябвало да бъде още по-висок.

" Уволнението на високопоставени чиновници на централната банка измежду нощ без положително пояснение не е метод за построяване на упование към банката и за усилване на пазарното упование ", е споделил пред Reuters непознат вложител.

Миналата седмица се показаха изказвания, че държавният глава Реджеп Тайип Ердоган губи упование в шефа на централната банка Шахап Кавджъоглу по-малко от 7 месеца, откакто уволни неговия предходник. Твърдеше се, че Ердоган е неудовлетворен, че намаляването на лихвения % се е забавило до предишния месец, съобщи Reuters. Впоследствие шефът по връзки на турското президентство Фахреттин Алтун опроверга тези изказвания.

Кавджъоглу e чeтвъpтият гуверньор нa тypcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oт 2019 година нacaм, като предходните трима бяха уволнени от турския държавен глава.

Случващото се отразява твърдата ръка на Ердоган, с която ръководи паричната политика на Турция. Намаляването на лихвите, на което доста държи турският държавен глава, заради вноса на артикули в твърда валута (включително енергия), съвсем всички от които идват от чужбина.

В резултат турската стопанска система е застрашена да поддържа двуцифрена инфлация и високи разноски за живот за турците за дълго време.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:Източник: expert.bg