Турската лира достигна рекордно дъно, a финансовият пазар в Истанбул

...
Турската лира достигна рекордно дъно, a финансовият пазар в Истанбул
Коментари Харесай

Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно

Турската лира доближи рекордно дъно, a финансовият пазар в Истанбул се срина в понеделник след серия от мощни трусове. За спада спомогнаха и геополитическите опасности, които са надвиснали над Турция, както и ненадейно високата инфлация през януари.

Турската валута падна до 18.85 за 1 $ при започване на търговията, преди да възвърне част от загубите си и да се стабилизира на към 18.83. Основният бенчмарк за акции в страната XU100 падна с цели 4.6%, а банковият показател XBANK се срина с над 5%, преди да компенсира част от загубите.

Трагичните събития с южната част на Турция, наранена от мощно земетресение, са източник на спомагателна неустановеност преди решаващите избори, които най-вероятно ще се проведат през май “, сподели Пьотр Матис, старши валутен анализатор в In Touch Capital Markets за Reuters.

Повече от 500 души починаха, а хиляди бяха ранени в понеделник, откакто мощно земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер раздруса Турция и Сирия.

Borsa Istanbul разгласи, че краткотрайно стопира транзакциите с акции на няколко компании в зоната на земетресението, макар че се чака търговията да бъде обновена по-късно денем.

Развиващите се пазари са под по-голям напън, защото валутите и акциите при тях изпитват болката от внезапното рали на $ от петък, подбудено от мощен отчет за работните места в Съединени американски щати, сигнализиращ, че Федералният запас ще заяази ястребовиата си политика за по-дълго.

Турция изпитва и спомагателен напън поради геополитическото напрежение в последно време – подбудено от индикациите, че Съединените щати ще упорстват за по-твърда позиция във връзка с използването на съветските наказания.

Последните данни за инфлацията също провокираха безпокойствие, сподели FX анализаторът Тата Гоузе в Commerzbank, акцентирайки, че годишната инфлация от 57.68% през януари е много над прогнозите.

Отпечатъкът на инфлацията в Турция от предходната седмица се оказа ненапълно фрапантен и възобнови волатилността в курса лира/долар, която другояче очевидно липсваше през последните месеци “, сподели Гоузе.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтурска лира курс на лирата курс на лирата по отношение на $ лира земетресения курс на турската лира Истанбул ПоследниНай-четениПазари 44 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Туризъм 80 „ Целият развой е сгрешен “: Нов опит за сполучлива реклама на дестинация България Бюджет и финанси 220 Европейска инвестиционна банка е вложила €500 млн. в българската стопанска система за година Компании 760 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Енергетика 428 Goldman Sachs предизвестява за иден дефицит на нефт Бюджет и финанси 280 Светът рискува да изгуби $1.5 трилиона Енергетика 396 Как ще работи възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски петролни артикули? Накратко 1488 Новини от седмицата: Радев преназначи кабинета „ Донев “; Скок на главната рента в България Любопитно 1812 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Компании 440 Промяната от вътрешната страна – прикрит капацитет за бизнеса Накратко 5544 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ Накратко 4442 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 3701 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Политика 3290 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Политика 3152 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 2873 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Бюджет и финанси 2372 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Пазар на труда 1992 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1908 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Хай-тек 1896 Новата фикс идея на технологични
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР