Турската армия, с подкрепата на сирийската въоръжена опозиция, се готви

...
Турската армия, с подкрепата на сирийската въоръжена опозиция, се готви
Коментари Харесай

Турски войски се готвят да атакуват северни райони на Сирия

Турската войска, с поддръжката на сирийската въоръжена съпротива , се готви да стартира атака против позициите на кюрдските елементи в четири района в Северна Сирия . Това заяви в петък саудитският вестник Asharq Al-Awsat, представен от ТАСС.

Ако стартира нова военна интервенция, турски войски и бойци на опозицията ще нападат бойците на кюрдските сили за национална самозащита (СНС) на предния бранш в Тел Тамера, на 40 км от центъра на провинция Хасеке.

Както отбелязва вестникът, турски безпилотни летателни апарати през последните дни непрестанно патрулират в небето над този регион и понякога нанасят удари по военните машини на кюрдите и техните огневи точки.

По-рано в Тел Тамар, който е обитаем най-вече с християни-асирийци, имаше постоянни конфликти сред частите на СНС и опозиционни бойци.

Друга допирна точка сред кюрдите и протурските формирования е град Айн Иса и покрайнините му в северната част на провинция Ракка. Районът е значим за СНС, защото през него минават линии за доставка на кюрдски бойци в провинция Дейр ез Зор . В случай на прехвърлянето му под контрола на турските войски и техните съдружници, икономическите и обществени връзки сред западните и източните региони на Сирия, които са в ръцете на кюрдите, ще бъдат нарушени.

Според командващия Силите на Демократична Сирия (СДС, техният гръбнак са елементи на СНС) Мазлум Абади, кюрдите са в положение да разположат 35 000 бойци в тези два бранша на фронта. Общият брой на техните бойци е 110 хиляди.
 Ердоган отсече: Турция няма да напусне Сирия, до момента в който другите страни не се изтеглят
Ердоган отсече: Турция няма да напусне Сирия, до момента в който другите страни не се изтеглят

" Ние няма да отстъпим, до момента в който и последният терорист не напусне района "

Третата зона, където може да стартира борба сред страните, е град Кобани (Айн ал-Араб) на източния бряг на Ефрат и покрайнините му. В този град кюрдските бойци завоюваха първата си победа против терористичната формация " Ислямска страна " през 2015 година През 2016 година те освободиха от терористите прилежащ Манбидж, на 40 км от Алепо, северната столица на Сирия.

Според кюрдския специалист Камал Шейхо точно в тези две области подразделенията на СНС ще окажат най-ожесточена опозиция. Очаква се четвъртата гореща точка да бъде град Тел Рифаат и близките села, където кюрдските сили са се преместили, откакто са изгубили крепостта си в Африн.

На 26 октомври турският парламент утвърди настояването на държавното управление за удължение с две години на пълномощията на въоръжените сили за осъществяване на интервенции в Сирия и Ирак . В сходство с издадения мандат турската войска може да организира военни дейности отвън страната .

На 27 октомври турските войски изпратиха конвои с бронирана техника, оръжия, муниции и материално-техническо съоръжение в северната и североизточната част на Сирия. Според кюрдски източници прехвърлянето на военни доставки демонстрира, че Анкара се готви за интервенция за разширение на зоната за сигурност , която беше основана през 2017 година в триъгълника сред граничните градове Джераблус-Ал-Баб-Азаз.

През 2018 година, като част от " против елементи на СНС, турските войски окупираха региона на Африн, на 65 км от Алепо .

" в Североизточна Сирия през октомври 2019 година, създавайки 30-километрова зона за сигурност по границата си в Хашек и Ракка.
 Кюрдите оповестиха, че Съединени американски щати са се съгласили да останат в Сирия
Кюрдите оповестиха, че Съединени американски щати са се съгласили да останат в Сирия

Съединени американски щати са дали явен ангажимент на кюрдите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР