Туроператори, които водят у нас английски туристи, спешно отменят чартърните

...
Туроператори, които водят у нас английски туристи, спешно отменят чартърните
Коментари Харесай

Пълни ли са българските курорти?

Туроператори, които водят у нас британски туристи, незабавно анулират чартърните полети до нашето Черноморие, откакто страната ни вкара Англия в алената зона за пътувания в изискванията на пандемия.

Пълни ли са българските курорти, трансформираха ли се туристите, върнаха ли се българите по родните плажове и какви са упованията на сектора за летния сезон до края? В разгара на лятото търсим отговори и на север, и на юг в българските курорти.

Повечето прогнози от началото на сезона се оправдават, най-малко доникъде на юли, а някои от констатациите на сектора са изненадващи.

На варненския плаж, където някои туристи още са в морето, други към този момент в плажните заведения. Повечето приказват български, което удостоверява предварителните прогнози на туристическия отрасъл. В града всеки си избира заведение съгласно усета и бюджета, а в курортите туристите се придържат към включеното в пакета за почивката им, споделят хотелиери и ресторантьори.

Прогнозите за мощен сезон няма да се осъществен изцяло, само че упованията на умерените оптимисти се удостоверяват - резултатите ще са по-добри от миналогодишните, въпреки наклонността е записванията да се вършат в последния миг и за почивки приблизително от три дни, а тук-там в сектора приказват за ценова война.

Българите към момента да избират Южното Черноморие, има задоволително фенове и на дивото къмпингуване, и на първокласните почивки. Сред чужденците най-вече са румънците.

По българските морски курорти след българите преобладават румънците на междинна възраст, които идват на групи по 15 - 20 души с колите си. Има също чехи, поляци, молдовци, младежи от Германия. Това сочат данните доникъде на юли.

Профилът на екскурзианта този сезон по нашето Черноморие е ол инклузивен, едноседмичен, пестелив, с нула разноски за услуги отвън включените в пакетната цена, сподели проф. доктор Стоян Маринов от Икономически университет - Варна.

Тази година главните посетители, които посрещаме, са българи, живеещи в България, българи, живеещи в чужбина, и третата категория са към този момент чужденци. Гости от Румъния, Полша, Чехия има, има малко французи, има и германци. Загубихме скандинавци и англичани също, сподели Георги Цветков, хотелиер.

На този декор положителната вест е, че българският екскурзиант преоткри нашите курорти, изключително на юг.

Трябва да се опитаме да ги притеглим повече на север, само че нямаме добра инфраструктура, нямаме автомагистрала. Трудно се придвижват, сподели Илин Димитров, ръководител на Варненската туристическа камара.

В Приморско да вземем за пример, хотелите са цялостни 100% доникъде на септември. Курортът е желан от фамилии с деца, които резервират ол инклузив в 4- и 5-звездни хотели.

Просто е по-лесно обслужването на тези хора. Закуска, обяд, вечеря на едно място, междинни хранения и просто е по-лесно за фамилиите. Иначе е по-сложно едно излизане, търсене на заведения за хранене... Разбира се, имаме и такива туристи, сподели Владимир Маринов, туроператор.

" Към момента проблем е ценовата война, която се води по хотелите. Имаме предложения от 39 - 40 лв. за закуска с нощувка на първа линия... Имаме и висококатегорийни обекти, които са по 150, по 200 евро за нощувка, сподели Илин Димитров, ръководител на Варненската туристическа камара.

Други хотелиери означават като чудноват обстоятелството, че тази година намаляването на цените не въздейства на туристите заради една съществена причина.

Планирането за всички пътувания и визити при нас са в границите на седмица напред. Единственият фактор, който има значение, е хубавото време, сподели Георги Цветков, хотелиер. Разбира се, цената също е от голяма важност.

Тези, които са с по-ограничени приходи, те избират по-малките обитаеми места, където и цените са много преференциални. Има и една друга категория българи, които са с по-високи приходи, които избират някои оазисчета на север и на юг. Има и доста последователи на тези неохраняеми плажове, сподели проф. доктор Стоян Маринов от Икономически университет - Варна.

Общото сред всички е, че възнамеряват отмора сред 3 и 5 дни, само че някои се връщат по няколко пъти.

Българите заобикалят уикенда, а по-скоро пътуват през седмицата, което бих споделил, е доста умно, тъй като плажовете от понеделник до петък са много по-разтоварени, в сравнение с уикенда, сподели Георги Цветков, хотелиер.

Така в средата на лятото прогнозите за доста мощен сезон не се сбъдват.

Според мен ще го приключим на нивото на предходната година или малко по-добре, което в последна сметка не е по никакъв начин стопански дейно, сподели проф. доктор Стоян Маринов от Икономически университет - Варна.

Ако положителната конюнктура у нас - на фона на Гърция и Испания, се задържи, тогава ще можем да разчитаме и на по-добър сезон до края на септември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР