Туризмът е основният икономически отрасъл в развитието на Велико Търново,

...
Туризмът е основният икономически отрасъл в развитието на Велико Търново,
Коментари Харесай

Една от туристическите емблеми на Велико Търново се руши





Туризмът е главният стопански бранш в развиването на Велико Търново, регистрират от градската администрация. Емблематичната улица „ Гурко “ във Велико Търново е със статут на колективен монумент  на културата и е една от туристическите емблеми на града, само че там се обрисуват съществени проблеми с рушащите се парцели на частните притежатели.

Няма екскурзиант, който, идвайки във Велико Търново, да не се е разходил по калдъръма на „ Гурко “. От нея се чака да връща великотърновци и гостите на града в  сантименталната атмосфера на Възраждането  и да напомня думите на Иван Вазов, написани за Търновград: 

„ И като виждам този необикновен, неосъществим град, аз мисля, че пред мен стои привидение, сън, машинация на очите “. 

Днешното привидение на улица „ Гурко “ е за безчет къщи за посетители и  повсеместна съсипия на жилищните парцели

„ От демокрацията сме тук, от 1989-а година. Къщите се разрушават, няма кой да ги огледа . Започнаха се градежи, стопираха се, тънат в нечистотия. Не се сменят кошовете за отпадък. Паветата тука ги смениха, настилката я смениха, обаче никой не поглежда. Доскоро нямахме и метачки. Много туристи минават от тука. Много хотели, къщи за посетители имаме тука. Просто би трябвало малко повече внимание. Изоставят къщите, умират хората и край “, сподели в „ Преди всички “ 65-годишната Мариянка Станева. Тя е вдовица и няма приходи, с които да потегне къщата си на улица „ Гурко “. Пред очите ѝ е събарящата се къща на революционера и Ботев въстаник Сава Рашев. Последният жител на парцела е умрял, а къщата, от чийто покрив вятърът разнася керемиди, е оповестена за обмен.



Такава е ориста на значително от постройките, очертаващи профила на старопрестолно Търново, описа пред БНР 64-годишният Росен Семерджиев, роден и израсъл на улица „ Гурко “: 

„ Тук, тези двете, са продадени. Едната е на англичанин, той хабер си няма, откогато я е купил. Мисли, че като си вложи парите, след това ще я продаде за милиони. Там един стартира да стори преди 10 години и банкрутира “. 

Проблемът при опазването на постройките на улица „ Гурко “ във Велико Търново са многото притежатели , придобили парцел по завещание. 
„ За да се опази това архитектурно завещание, би трябвало смяна в законодателството “ уточни в „ Преди всички “ великотърновецът Гален Колев, за който старинната улица е най-любимата част от старопрестолния град: 
„ Примерно, имаме доста притежатели, не се схващат, даваме им отминалост 5 или 10 години да си уредят съсобствеността, надлежно да вземат ограничения за тази постройка . Намесва се страната или държавен орган, общински , без значение какъв, и нещата се трансформират, в случай че могат. Или се изнася на обществена обмен със задължението тази постройка да бъде реновирана в стила, в който се допуска, че би трябвало да бъде, с цел да дава отговор на това, което е на тази улица “.  

Улица „ Гурко “ е със статут на колективен монумент на културата и каквито и да е било строителни действия не може да се правят своеволно .



Необходими са редица разрешителни от Общината, от Националния институт за недвижимото културно завещание, от Министерството на културата “, споделя пред БНР Росен Семерджиев, представител на една от трите търновски семейства с дългогодишна история на улица „ Гурко “. Семейството на Семерджиев е притежател на оповестена за рискова и подлежаща на срутване къща, съградена от дедите му през 1882 година: 

От София, от бюрократите близо година чакаме да стане разрешението за срутване . Новият проект е супер, само че по кое време ще стане? Тази администрация от София ни убива. Срокът им е един месец за позволение за срутване. От Търново имаме разрешението, мина комисия, позволиха всичко, има разрешението, само че трябваше този документ да отиде в София, да мине през министъра. Изглежда, че министърът не има вяра на личния си специалист, който идва тук, в Търново, би трябвало той да се разпише. Хабер си няма от тая къща министърът без да е пристигнал тук, на място “, разясни още Семерджиев.

От Община Велико Търново са дали наставления на притежателите на рушащите се къщи и показват, че пълномощията на локалната власт са до тук. От знаковите здания на улица „ Гурко “ е избавен родният дом на съратника на Васил Левски - Христо Иванов-Големия. Превърната е в къща за посетители. Такава е ориста и на къщата, обвързвана с будителя отец Матей Преображенски-Миткалото.

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 



фотоси: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР