Туристическият бранш по Южното Черноморие потвърди думите на министър Илин

...
Туристическият бранш по Южното Черноморие потвърди думите на министър Илин
Коментари Харесай

Туристическият бранш очаква 5% повече туристи от рекордната 2019

Туристическият отрасъл по Южното Черноморие удостовери думите на министър Илин Димитров в ефира на „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия, че упованията това лято са за 5% растеж на туристи по отношение на рекордната 2019 година

Днес в Бургас браншът се срещна с представители на туристическото министерство и голям брой институции от района на прага на сезона. Планираните все още полети до Варна и Бургас и ранните записванията дават оптимистичната прогноза.

„ Записванията вървят в разнообразни темпове на другите пазари. Очакваме пазар Германия да се оживи малко повече с приближаването на дейните летни месеци. И това са основанията за упованието на един добър летен сезон “, сподели по време на срещата зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
Спрямо предходната година предстоящият растеж на туристи за лятото е с цели 30-40%. Вече има много хотели, които не одобряват резервации за юли и август, заради привършване на потенциала.

„ Има едно по-голямо успокоение при туристите. Миналата година имаше терзания поради близостта ни с Украйна, което повлия на записванията. Тази година очевидно са по-спокойни и по-рано започнаха да се записват. Дали по този начин ще продължат е въпрос на време да забележим. Заради метеорологичните условия много от туристите, най-много българските, малко са стопираха за по-ранното идване, т.е. резервациите отиват към 25-28 май и множеството стартират от този момент “, изясни Владимир Маринов от бургаската туристическа камара.
Инфлационните процеси, които са по целия свят, може би са в плюс за туризма у нас, считат хотелиери.

„ България като дестинация става все по-конкурента чисто ценово, в случай че приказваме. Това, което можем да кажем за хотелските услуги е от порядъка на 15-25% цените ще бъде повишени по отношение на предходната година, което е напълно рационално и обикновено поради обстановката и което, вярвайте ми, е доста по-малко в сравнение с са повишени цените в съперници на нас пазари и прилежащи дестинации “, показа хотелиерът Теодор Пастармаджиев, който е член на УС на Съюза на притежателите в Слънчев Бряг.
Основното предизвикателство пред сектора това лято е неналичието на личен състав, макар нарастването на заплатите с 15-20%. Наемат се служащи от Турция, Индия, Молдова, Грузия, Киргистан и даже Египет. Зам.-министър Георгиева заяви, че работодателите в бранша, които желаят да наемат хора от чужбина, ще бъдат облекчени посредством нова онлайн платформа, като служащите ще могат да аплайват на платформата за издаване на позволения за престояване и работа у нас.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР