Туристическият бранш има готовност за повишаване на заплатите и осигуряване

...
Туристическият бранш има готовност за повишаване на заплатите и осигуряване
Коментари Харесай

Туристическият бранш готов да вдига заплати и да предлага социални пакети, за да пребори кадровата криза

Туристическият отрасъл има подготвеност за повишение на заплатите и обезпечаване на обществен пакет за търсещите работи в бранша. Това сподели Божидар Михайлов, шеф на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ във Варна.
Той добави, че тематиката е била коментирана по време на профилираната борса за фрагменти в туризма, която се организира годишно преди началото на дейния туристически сезон.
„ Всяка година по това време се опитваме да създадем една среща сред търсещите работа през сезона, хотелиерите и ресторантьорите. През последните години отчитаме фрапантно понижение на хората, които са регистрирани в бюрата по труда и особено в „ Бюро по труда “ – Варна “, съобщи Божидар Михайлов.
По думите му работодателите са станали по-активната страна сега.
„ Още от началото на годината започнаха да валят запитвания по кое време ще се организира борсата и в какъв формат. Над 30 работодатели участваха на мероприятието и над 350 души посетиха борсата. Отчитаме спад от страна на безработните, които търсят работа. По-квалифицираните фрагменти отидоха да работят в хотели отвън страната, а огромна част от хората към този момент имат ангажименти с хотелиерите и не демонстрираха интерес към сегашните оферти “, сподели още Божидар Михайлов, представен от Фокус.
По отношение на привличането на квалифицирани фрагменти Божидар Михайлов уточни, че са водени диалози с работодателите, които са декларирали подготвеност за нарастване на заплатите, а също и за предложение на обществен пакет за работещите.
„ Пакетът ще включва място за престояване – квартири, които обезпечават работодателите за хората от вътрешността на страната, превоз и хранене. Увеличението на заплатите също е фактор. Работодателите са стигнали до извода, че в случай че не се усилят заплатите, няма метод да привлекат хора и то качествени “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР