Тук в църквата Св. Архангел Михаил“ беше записан най-мощният глас

...
Тук в църквата Св. Архангел Михаил“ беше записан най-мощният глас
Коментари Харесай

Заедно с жителите на Перущица Илияна Йотова отбеляза 148-годишнината от Априлското въстание

Тук в църквата „ Св. Архангел Михаил “ беше записан най-мощният глас за независимост – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, с цел да не бъдат повече плебеи. Жителите на Перущица не развяваха като флаг жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които постоянно са възмездие за греховете. Те се трансфораха във факли, с цел да осветят пътя към свободата. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите на Перущица на тържественото честване на 148-годишнината от Априлското въстание. Йотова благодари на кмета на Перущица Николай Баков и общинското управление, че пазят традицията за отбелязването на Априлската епопея и предават тази памет на поколенията.

В словото си вицепрезидентът посочи опитите за пренаписване на българската история, за отказване на зверствата върху българския народ. „ Нашата история е такава, каквато ни я завещаха нашите родители, такава ще я предадем на децата си “, уточни Йотова. Тя напомни думите на френски публицист, че от над 2000 души след зверствата в Перущица са останали 150 старци и деца.

„ Априлската епопея отприщва европейското възмущение, доста общественици, интелектуалци обръщат внимание на един народ, пет века тъпкан в ужасно иго. Хора от Западна Европа до Русия се застъпват за българите. Благодарение на Априлското въстание, на национално-освободителните битки на българите Русия афишира война на Османската империя, която приключва с нашето избавление “, уточни вицепрезидентът.

„ Няма зложелател, който може да ни пребори, единствено когато сме единни – това е най-важното обръщение, което би трябвало да преведем през днешния ден в 21 век, с цел да бъдем почтени за паметта на априлци “, акцентира Йотова.

Вицепрезидентът се включи в шествието, което уважи паметта на борци за свободата на Перущица и приключи в църквата „ Св. Архангел Михаил “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР