Разделното сметосъбиране у нас набира все по – голяма популярност.

...
Разделното сметосъбиране у нас набира все по – голяма популярност.
Коментари Харесай

Знаят ли варненци как правилно да изхвърлят отпадъците си разделно?

Разделното сметосъбиране у нас набира все по – огромна известност. Изключение не прави и Варна. За увеличаващият се интерес на жителите на града и общината приказват и цифрите за последните 6 години. От 2017 година до 2023 година количествата събрани и предадени за преработване боклуци от опаковки от системата с цветни контейнери са се нараснали близо 3 пъти . Процентът на рециклируемите материали е 83%, сподели за Moreto.net Яна Стоянова, което е районен медниджър на „ Еко партнърс България “ АД. Това е компанията, която провежда системата за разделно събиране на боклуци от опаковки на територията на общината.

По нейни данни събраните хартиени боклуци от опаковки за 2017 година са 148 136 кг, а през 2023 – та 472 700 кг. Пластмасовите и железни боклуци надлежно 100 403 кг и 157 385 кг, а стъклените боклуци от опаковки - 221 320 кг и 686 960 кг. Общо през 2017 – та са събрани разделно 469 859 кг боклуци, а през 2023 година - 1 317 045 кг.

С възходящия интерес се усилва и натоварването за системата. На места се оказва все по – мъчно за съдовете да поемат боклука. Често обаче за скупчването на големи купчини отпадък към кофите за разделно сметосъбиране причина не е неналичието на място, а недобросъвестните жители.

Оказва се, че мнозина не поминък в какъв тип би трябвало да се изхвърля съответният боклук и кои в действителност са подобаващите отпадъци за цветните контейнери. Други не се и интересуват какви са разпоредбите, които би трябвало да следват. За тях е задоволително, че са донесли боклука до контейнера си разделно и щом не виждат метод да го прокарат през дребните отвори на съдовете, ще го струпат извън. Разчитат, че и по този начин са изпълнили дълга си към запазване на природата. В реалност обаче резултатът е тъкмо противоположният. Обикновено оставени отпадъците в отвън кофите биват разнесени от вятър и животни или стартират самите те да служат за трупане в тях на всевъзможни отпадъци. Мръсотията по кашоните, да вземем за пример, на процедура ги прави негодни за преработване.

Кои боклуци са годни за цветните контейнери и в какъв тип би трябвало да бъдат?

В жълтите съдове се изхвърлят хартия, пластмаса и метал. Допустимо е да се изхвърлят кашони, картон, картонени кутии, кори за яйца,опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване. Важно изискване е преди изхвърляне опаковките да бъдат изпразнени от наличие и оптимално сгънати, с цел да се понижи размерът им.

Ако инцидентно въпреки всичко не съумеете да поставите кашона в контейнера, оставете го облегнат в профил, само че във всички случаи, откакто е прегънат.

Подходящите пластмасови боклуци могат да бъдат фолио, кутии от козметични и хранителни артикули, кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от питиета, почистващи препарати, найлонови пликове и торбички, тарелки от хранителни артикули, пластмасови капачки. Преди изхвърляне би трябвало да бъдат изпразнени, измити и смачкани.

Приемливите железни боклуци за цветните кофи са кенове от питиета, консервени кутии, железно фолио, железни капачки от буркани и шишета. Отново би трябвало да бъдат празни, измити и смачкани.

Не би трябвало да се изхвърлят мощно нечисти опаковки и хартия, хигиенични материали, тапети, опаковки, съдържани рискови химически субстанции с маркировка за рисков боклук, платки от електронни устройства, саксии за цветя, детски играчки и електрически уреди.

В зелените контейнери може да се изхвърля стъкло и то във тип на буркани от консервирани и детски храни, бутилки от алкохолни и безалкохолни питиета, шишета и флакони от козметични артикули.

Не би трябвало да се изхвърлят прозоречно стъкло, мощно нечисти опаковки и такива съдържали рискови субстанции, луминисцентни лампи, електрически крушки, огледала, домашен съдове.

За тласкане към съблюдаване на изискването за понижен размер способстват дребните отвори на контейнерите.

Причините отворите на цветните контейнери да са дребни са няколко:

1. Изхвърлянето на събраните боклуци поотделно улеснява последващото им сепариране и делене по типове материал. Като се има поради, че преди изхвърлянето, опаковката е целесъобразно да е измита авансово, то това не би следвало да е проблем.

2. Малките отвори препятстват опцията в цветния резервоар да бъде изхвърлен битов (смесен) боклук. Попадането на битов боклук в цветния резервоар може да повреди (например да намокри, омазни и пр.) разделно събрания подобен, което пък от своя страна, прави последния безусловно неспособен за преработване.

3. Малките отвори препятстват намокрянето на отпадъка при дъжд и сняг, както и разпиляването му при вятър.

Общинските инспекции и санкциите

Заради нарушаването на разпоредбите при започване на месец май тази година Общината разгласи, че стартира инспекции на системата за разделно сметосъбиране. През април към съдовете за разделно събиране са осъществени 261 инспекции от чиновници на дирекция „ Екология и запазване на околната среда “.

Обектът на инспекциите са жители и търговски обекти. За посочения интервал са дадени 143 наставления, формирани са 4 акта за определяне на административни нарушавания и са наложени 12 санкции с фиш. В процедура е съставянето на още 10 акта, оповестиха от отрасловата дирекция.

За да не се образуват микросметища, от Общината приканват към потребление на съдовете по предопределение. Напомнят, че обемните боклуци от опаковки следва авансово да бъдат с понижен размер – сгънати, компактирани, намачкани или нарязани и сложени в отвора на съда, а не до него или към него.

От администрацията припомнят и за санкциите, които грозят нарушителите на възбраните, посочени в Наредбата за ръководство на отпадъците на територията на община Варна. Не е позволено:

-изхвърлянето на нечисти боклуци от опаковки в съдовете за разделно събиране;

-смесването на разделно събрани боклуци от опаковки с други боклуци по метод, объркващ последващото им рециклиране;

-изхвърлянето на боклуци от опаковки в съдовете за разбъркан битов отпадък;

-изхвърлянето на боклуци от опаковки отвън съдовете за разделно събиране, даже когато са обемни;

-изваждането на боклуци от съдовете за разделното им събиране.

За всяко открито нарушаване на посочените забрани е планувана санкция в размер от 300 до 1000 лева

Колко са съдовете за разделно събиране в общината и задоволителни ли са?

Общият размер на съдовете е 2 403 800 литра. Те са разпределени на 694 адреса във Варна, к.к. Св. Св. Константин и Елена, к.к. Златни пясъци, селата Звездица, Каменар, Константиново и Тополи. На всеки адрес се разполага по един комплект контейнери, който би трябвало да обслужва брой поданици според Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки.

Всички места, на които са ситуирани контейнерите за разделно събиране на боклуци от опаковки, се обхождат според месечния график, като това включва:

- Проверка на количеството събрани боклуци от опаковки в контейнерите за разделно събиране.

- Почистване на местата към контейнерите, като не се позволява изхвърлянето на събраните боклуци в съдовете за битови боклуци или отвън избраните от Общината места.

- Обслужване на съдовете за разделно събиране на боклуци по административни региони.

Месечният график за обслужване на съдовете за разделно събиране по административни региони се оповестява на интернет страницата на Община Варна и Организацията.

Местата към контейнерите в централната част на Райони Одесос и Приморски се обхождат и почистват и трети път – всяка неделя от седмицата. Всички разноски по обслужването на контейнерите са за сметка на Организацията, уточни още Стоянова.

Определянето на честотата на обслужване на контейнерите е динамичен развой, като през годините неведнъж е повишена честотата на обслужване, вследствие на нарасналите количества събрани материали. В резултат на наблюденията през годините сме планували и непрестанно усилваме листата с точки, които се обслужват в допълнение, заради по-честото им запълване, сподели районният управител.

Увеличаването на количествата рециклируем боклук в цветните съдове всяка година демонстрира, че от ден на ден варненци събират и изхвърлят отпадъците си разделно. По-големи количества се събират в централните региони – Одесос и Приморски, където се получават и най-големите замърсявания. Разбира се, изключения има във всички квартали на града.

Основни провокации пред системата за разделно събиране на боклуци от опаковки са прозоречни стъкла и стъклопакети, изхвърляни от жители до нашите съдове; изхвърлянето на несгънати кашони към съдовете, които доста бързо се пълнят с битов отпадък; недобросъвестното потребление и замърсяване на местата към съдовете ни от страна на търговски обекти, които имат обвързване да събират разделно своя боклук и да го предават на компании със съответното позволение. Вярваме, че дружно и с добра съгласуваност сред нас, компанията подизпълнител и съответните звена към Община Варна ще преодоляваме сполучливо тези и други провокации. “, разяснява Стоянова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР