Тук е цялата гилдия, която касае нашия бранш. Създадохме инициативен

...
Тук е цялата гилдия, която касае нашия бранш. Създадохме инициативен
Коментари Харесай

Хекимян: Инициираме диалог за Eлектронно строително разрешително за прозрачност и борба с корупцията

Тук е цялата колегия, която касае нашия отрасъл. Създадохме предприемчив комитет, в който членуват целия екип, който касае строителния отрасъл. Имаме няколко точки към властискащите – индексацията, дигитализацията, образованието, водният цикъл, промени в законовата уредба и така нататък Това съобщи инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на Камарата на строителите в България, на среща сред Камарата на строителите и кандидат-кметът на ГЕРБ за столицата Антон Хекимян, съобщи Новини.бг.

 

„ Черпейки от силата, която имам като човек, който е бил в медиите, и който желае да чуе гласа и на хората, и на бизнеса, и на архитектите, строителите, инженерите, сме отворени и желаеме разговорът да продължи. Да чуем всяко ваше искане и освен да го запишем, само че и да го създадем. Готови сме с хрумвания, които да ви представим ”, безапелационен е Хекимян.

 

" Важно е строителството и работата за София да не стопира. Работим с доста сериозен екип. Стандартите са нещо, което залагаме като наш главен приоритет за осъществяването на плановете. Контролът е нещо, върху което ние ще се фокусираме ”, уточни той.

 

Сред целите на столицата той уточни строителството на нови трамвайни трасета, реновирането на пътната инфраструктура, ВиК мрежата, завършването на околовръстния път и други.

 

" Електронното строително позволение ще бъде почтено за Нобелова премия. Шегуваме се, само че сме сигурни, че е значимо освен за улеснение на нашата и вашата работа, само че и ще помогне за прозрачността. Можем да отворим вратата към това да допуснем всички в „ стаята ” и да разсеем подозренията за корупция. ", безапелационен е той.

 

Председателят на СОС Георги Георгиев допълни: " Едва ли има различен обществен възложител, за който е значимо продължаването на плановете в София. Подхождаме съществено към тази среща. На първо място, поради това, че не можем да променяме София без експертизата на експертите. Годишно имаме над 500 капиталови плана в София. Успяхме да гласуваме финансова стратегия за над 650 млн. лева, с цел да продължи програмата. "

 

" Съществува риск градът да изпадне в невъзможност. Проекти, които никой не спори дали са нужни, планове с финансиране, да бъдат спрени. Няма по какъв начин да сме предвидим сътрудник, в случай че отпред не седят хора, които си дават сметка какъв брой значим е процесът и кои са определящите фактори. Имаме подготвени планове за над 200 млн. лева за северните региони за ВиК планове. Те паднаха жертва на необясними за мен претекстове. Грехота е да не се случат. Ще настояваме да се включат в Оперативна стратегия „ Околна среда ”, сподели още той.

 

„ Подкрепяме предвидимостта в законодателния развой. Правото е дреха, ушита по размер на индивида, всичко останало са самоцелни регулации, които вредят, вместо да оказват помощ ”, акцентира още той.

 

Георгиев предложи основаването на Консултативен съвет към Общинския съвет. „ За преместваемите обекти се занимавах персонално. 450 противозаконни обекта премахнахме, кабели и връзки. Ако има нещо, което не е наред с частта за частните парцели, не е проблем да се поправя. ”

 

От Асоциацията на строителните бизнесмени се оплакаха, че политиците ги третират като притежатели на терени, които се борят за пари. „ Ние сме производители. Целият отрасъл основава 12% от Брутният вътрешен продукт. Всеки седми човек, който срещате по улицата, се изхранва от строителството. ”

 

От Камара на архитектите в България са безапелационни, че имат опция да оказват помощ на общината, като с изключение на вслушването в специалисти в предизборната акция, те оферират по-постоянна форма на партньорство – основаване на перманентна форма, на тримесечие, на срещи с сектора.

 

В диалога стана ясно, че фокус ще бъде следенето на стандартите при ремонтите в града. Въвеждането на електронно строително позволение пък ще подсигурява бистрота в процеса.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР