Цялото население до Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България,

...
Цялото население до Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България,
Коментари Харесай

Белградско издание скандално: Шопите в България са си чисти сърби и още през 1836 г. са искали Шоплукът да се се присъедини към Сърбия

Цялото население до Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България, както и това в Кратово, Враня, Ниш и Пирот, което назовава себе си шопи, е чисто сръбско. " В сръбския Шоплук, както и в този в България и Македония хората приказват на призренско-тимошкия акцент, който е част от сръбския език ", написа белградското издание " Телеграф ", представено от БГНЕС. 

В обширната обява неведнъж се акцентира, че " шопите от край време са се смятали за част от сръбското племе ". 

" В известна степен шоп е обидно определение от страна на българите за сърбите... Шопите са имали лично народностно /етническо - бел.ред./ схващане, което ги отделя от българите и ги приближава до сърбите, с тези отвън границите. Това не са " положителни българи " и заради тази причина непрестанно са били под наблюдението на българските управляващи ", написа още изданието. 

" По своето произношение и темперамент те и през днешния ден имат повече сръбски от български характерности. Шопите се разграничават от останалите българи, както с характера, по този начин и с традициите... Когато през 1836 година те поискали присъединение към Сърбия, шопите се дефинират като част от сръбския жанр и заради тази причина в централната част на Шоплука не може да бъде открита нито една джамия ", написа от " Телеграф " и акцентира, че " в действителност известната " Шопска салата " е чисто сръбска и произлиза от региона на Босилеград. 

Същото белградско издание преди ден разгласява нова публикация изпълнена с ненавист към България, в която българите се дефинират като крадци на кралското имущество. 

В публикацията, която бе озаглавена " Да питаме българите къде се намира откраднатият сервиз за хранене на крал Петър " е изпълнена с обидни квалификации за страната ни като - " мръсната българска ръка, окупаторските войски, окупаторският щемпел... ". 

В текста се споделя, че " през 1916 година българските окупационни войски са откраднали в сандъци " дизайнерския сребърен сервиз за хранене на крал Петър Караджорджевич ", който по това време е коствал над 100 000 франка. 

" Всички тези предмети, които преди време са били благосъстоятелност на сръбски кралски двор, през днешния ден принадлежат на българската страна ", написа още " Телеграф ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР