Цял свят гледа към Нова Зеландия след тази новина. Страната елиминира

...
Цял свят гледа към Нова Зеландия след тази новина.
Страната елиминира
Коментари Харесай

Нова Зеландия елиминира пушенето чрез забрана на цигарите

Цял свят гледа към Нова Зеландия след тази вест.

Страната отстрани пушенето посредством възбрана на цигарите и поддръжка за по-малко нездравословните електронни други възможности за банкет на никотин

Нова Зеландия е напът да се оправи с епидемията от тютюнопушенето посредством прогресивни ограничения, по този начин както се оправя сполучливо и с пандемията COVID-19.

Петмилионната страна, в която коронавирусът взе 40 жертви, вкарваше едни от най-строгите ограничения за ограничение на болестта и се трансформира в образец в битката с пандемията.

Сега държавното управление има намерение със същата увереност да се оправи и с тютюнопушенето и да отстрани цигарения пушек в осъществяване на проекта си да се трансформира в първия Остров без пушек до 2025 година Целта е до тогава пушачите в страната да са по-малко от 5% от популацията в съпоставяне със сегашните 11%.

На 9-ти декември Министерството на здравеопазването на страната разгласи своя формален проект за деяние, който „ ще форсира напредъка към бъдеще без пушек и ще се пребори с вредата, която тютюневите произведения за пушене предизвикват на хората в Нова Зеландия ".

Планът планува законодателни промени за понижаване на пушенето на цигари посредством редица радикални ограничения, измежду които възбрана и ограничение на продажбите на горими цигари до избрана възрастова група. Според проекта децата, които сега са на и под 14 години в никакъв случай в живота си да нямат опция легално да си купят цигари. Очаква се законопроектът да бъде гласуван от Народното събрание през лятото на идната 2022 година

Законът против цигарите в поддръжка на вейпинга
„ Иcĸaмe дa ce yвepим, чe xopaтa ниĸoгa нямa дa зaпoчнaт дa пyшaт ", ĸоментира здравният министър Aйeшa Bepaл, под чието управление към този момент бяха направени редица поредни стъпки в елиминирането на тютюнопушенето.

През август държавното управление утвърди нова регулаторна рамка за електронните цигари и нагреваемите тютюневи произведения в Закона за околната среда без пушек и контролираните артикули. Целта му е да се „ поддържа прекосяването на пушачите към контролирани артикули ", избрани като „ доста по-малко нездравословни от тютюнопушене ".

Именно понижената щета на никотиновите артикули като е-цигарите и устройствата с награвяне на тютюн са в основата на разграничението им от горимите цигари и пред закона.

Редица интернационалните проучвания са безапелационни, че главната причина за заболяванията, свързани с пушенето, се дължи на горенето на тютюна, при което се отделят хиляди нездравословни субстанции в цигарения пушек, а не на никотина, към който пушачите се пристрастяват.
null

„ Продуктите за вейпинг, изключително тези, които съдържат никотин, могат да оказват помощ на някои хора да спрат цигарите или да понижат пушенето, защото могат да се оправят както с никотиновата взаимозависимост, по този начин и с поведенческите аспекти на тютюнопушенето ", се показва в неотдавна оповестената новозеландска директива за работа с хора, които желаят да откажат цигарите. Множество здравни акции на управляващите разянсяват с научна информация понижената щета на бездимните артикули и изгодата от замяната на цигарите с тях.

Намерението на законодателството - да отдалечи пушачите от горимите артикули и видно и от посланията, с които бездимните други възможности могат са се оферират - „ Пълната подмяна на цигарата ви с вейпинг устройство ще понижи вредата за вашето здраве ". „ Ако пушите, прекосяването напълно към електронни цигари е доста по-малко нездравословна опция за вас. "

Учените: Водещ международен ход, витално значим за следване
„ Планът за деяние е доста добра вест и може да бъде забележителна стъпка на нацията ни за понижаване на предотвратимата смъртност и заболяванията, свързани с тютюнопушенето, през идващите няколко години ", разяснява Крис Булен, професор по публично здраве в Университета на Окланд в страната. Жизнено значима стъпка за следване и водещ международен ход, станал факт след необятно разискване и съвещания - по този начин дефинира методът и доктор Катрин Барнсли пред „ Дейли Мейл ".

„ Това е едно от най-значимите за публичното здраве дейности, оповестени през този век - същинска опция за преустановяване на епидемията от цигари в Нова Зеландия ", уточни и Карол Гартнър от Научноизследователската група за контролиране на никотина и тютюна в Университета на Куинсланд.

„ Държавите, които са приели метода за понижаване на вредата, бързо понижават и % на тютюнопушене ", безапелационен е и проф. Робърт Бийгълхоул, някогашен шеф в СЗО, сега ръководител новозеландския клон на организацията за битка с пушенето ASH.

„ Иновациите трансформират пазара, а намаляването на смъртността от болести, свързани с пушенето, може да се реализира единствено със прекъсване на пушенето на цигари. Сред образците са Швеция, Нова Зеландия, Япония.

В Япония 22% от пушачите замениха цигарите с устройства за нагряване на тютюн, а Швеция обезпечи доказателство за намаляването на вредата посредством замяната на цигарите със снус ", уточни положителните образци проф. Бийгълхоул по време на световния конгрес за е-цигарите в Лондон E-cigarette Summit 2021.

Резултатите в последните години след навлизането на IQOS японския пазар демонстрират понижаване и на броя на хоспитализациите в страната. А в Швеция, където всеобщо се използва снус - тютюнът за орална приложимост без горене, има рекордно малко диагнози рак на белия дроб и минимум пушачи в Европейски Съюз - 7%.

Друг образец за триумф на бездимната политика е Норвегия, където още през 2018 година Норвежкият институт за публично здраве оцени вредата като стратегически детайл от политиката за надзор на тютюна и уточни плюсовете и минусите на по-малко нездравословни други възможности с никотин спрямо цигарите.

А предходната година Агенцията по публично здраве на Англия (Public Health Еngland) уточни в своя годишен отчет за е-цигарите, че с тяхна помощ най-вече хора в Англия са отказали цигарите. Скоро се чака да се вкарат и промени, с които тези артикули да могат да се изписват и с рецепта на върлите пушачи, които не могат да се откажат по различен метод.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР