Цветозар Томов е доктор по социология и един от най-авторитетните

...
Цветозар Томов е доктор по социология и един от най-авторитетните
Коментари Харесай

Цветозар Томов: ГЕРБ печели местния вот, но не така убедително

Цветозар Томов е лекар по социология и един от най-авторитетните български социолози. Член и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) от 2015-а до 2019 година. Ето какво показа той пред Actualno.com след първия тур на изборите. 
Г-н Томов, има ли спечелили в локалния избор 2019-а, или както постоянно всеки завоюва по нещичко? 
- Винаги на локални избори всеки може да се похвали, че е спечелил по нещичко. Като цяло обаче ГЕРБ са спечелили в изборите и това проличава още преди окончателната обработка на резултатите. Но резултатът на ГЕРБ не е по този начин безапелационен, както беше преди четири години.
На какво се дължи това?
- Отново ще кажа, че е рано да се проучват всички аргументи. Със сигурност при една партия, която ръководи дълго време поражда резултат от отмалялост от властта, който постоянно се следи. Извън това този спад не е постоянен и би трябвало да се види къде е изключително ясно изразен., с цел да могат да се разясняват съответните аргументи и това, което се случи на съответни места. Все отново става дума за локални избори.
Има ли нещо общо това с Апартаментгейт, със свадите, съпътствали избора на единствения претендент за основен прокурор, компроматните войни или непрекъснатите словесни престрелки сред министър председател и президент?
- Всички тези кавги ускоряват недоверието на българите към властта, политиците и ръководството на страната, и могат да имат индиректен резултат. Но отново це повторя, тук нямаме трагичен спад, който да води до подозрение в легитимността на ГЕРБ като ръководеща партия, тъй че по-скоро изборите следва да се поясняват като един на тази партия, която въпреки всичко удостовери преобладаващото си въздействие в българския политически живот.
Възвръща ли Българска социалистическа партия обичайно положителните си позиции в локалната власт, които губеше от съвсем десетилетие?
- Към момента не мога да преценява това. Българска социалистическа партия имаше доста слаби представяния в обособени регионални центрове преди четири години, които в този момент не са чак толкоз слаби, само че не съм гледал задоволително в детайли данните за цялата страна, с цел да преценява дали можем да приказваме за възобновяване на позициите на Българска социалистическа партия в локалната власт такива, каквито бяха в първото десетилетие на 21 век. Към момента не мога да отговоря по-конкретно на този въпрос.
Според Ваши сътрудници и политолози, новината е че в София ще има балотаж за първи път от 2005 година насам.
- Да, балотаж в София ще има сигурно.
Това по какъв начин би могло да се пояснява? Загуба на позиции от страна на ГЕРБ след няколко мандата на Йорданка Фандъкова? Пробив, както се изрази Мая Манолова, или аргументите са други?
- Безспорно е, че в София ГЕРБ губи забележителна част от поддръжката, която имаше на няколко следващи избора. Тази цялостна доминация на ГЕРБ в София към този момент не е реалност. Въпреки това ГЕРБ остава първа политическа мощ в София и то безапелационно, това демонстрират резултатите.
Как ще коментирате представянето на арх. Борислав Игнатов и на претендента на Спаси София Борис Бонев?
- Представянето на Борислав Игнатов докара до пораждане на мажоритарен резултат, при който поддръжката за него да е по-висока, в сравнение с поддръжката за партийната листа на Демократична България. Бих споделил в този смисъл, че в последна сметка той събра само, и то не напълно, гласовете на хората, които поддържат партията. Представянето на Бонев демонстрира, че той е направил доста мощна мажоритарна акция.
Те и двамата влизат в този момент в общинския съвет. Как ще наподобява в този момент общинския съвет. Ще бъдат ли задоволителни тези две кандидатури, които някои политолози дефинираха като цивилен, не като отчетливо десни, да бъдат някаква форма на коректив в общинския съвет?
- В листата на Демократична България има и други хора, които не са партийно ангажирани и са по-скоро цивилен кандидатури, както Вие се изразихте. Засега не мога да преценява дали има такива хора от други листи, тъй че допустимо е да има повече от двама души, които не са ангажирани партийно.
Една от новините от първия ден след изборите е, че " Демократична България " и " Спаси София " може би си подадоха ръка. Може би за взаимна работа в общинския съвет. В този смисъл беше и въпросът ми. Достатъчно, да не споделяме дясно, поради претенцията на ГЕРБ, че са десни, има ли задоволително гражданско наличие в общинския съвет, с цел да бъде коректив? Ще стане ли по-прозрачна работата му най-малко?
- Трябва да изчакаме, евентуално още няколко часа, с цел да разберем какъв брой ще бъдат общинските съветници, излъчени от " Демократична България ". Съществува възможност те да са задоволително, с цел да е невероятно да се получи различен вид болшинство в общинския съвет, с изключение на ГЕРБ плюс Българска социалистическа партия, което по политически аргументи е неизгодно и за двете партии. Това значи, че във всеки случай формулата на ръководство не може да бъде същата, каквато беше в предния мандат. Образуването на болшинство, на задоволително поддръжка в общинския съвет ще бъде по-трудна задача за партия ГЕРБ, в сравнение с за останалите.
Къде, съгласно Вас, ще отидат гласовете, дадени за арх. Борислав Игнатов и за Борис Бонев на втория тур? За гъби ли ще отидат днешните гласоподаватели? Доста поспорихме с политолога Любомир Стефанов на тази тематика. Неговото мнение е, че ще отидат при Фандъкова, моето – че десните ще отидат за гъби.
- Вероятно моето мнение ще се окаже някъде по средата. Аз мисля, че " Демократична Българи " я има интерес от това гласоподавателите, които я поддържаха да вземат участие във втория тур, тъй като се обрисува въпреки всичко тази коалиция да има балотаж за районни кметове в половината общини в София и евентуално ще продължи акцията си сред двата тура. Дали и до каква степен гласоподавателите ще бъдат стимулирани да вземат участие в изборите единствено с цел да гласоподават за областен кмет обаче е мъчно да се реши. Колкото до гласуването за Манолова или Фандъкова, мисля, че този път в действителност по-голямата част няма да поддържат нито една от двете, без значение дали са за гъби, или отиват да пуснат бюлетина за районния си кмет, и/или да отбележат „ Не поддържам никого “.
Има ли опция част от десните гласоподаватели, единствено с цел да не е Фандъкова, да гласоподават за Манолова?
- Сигурно ще има и такава част, само че тя ще бъде по-малка от частта на тези, които ще поддържат Фандъкова, защото това са гласоподаватели, които държат на политическите си полезности и не биха създали този компромис с претендент, който е бил графично обвързван с Българска социалистическа партия.
Имате ли към този момент усещания дали за българските гласоподаватели не беше объркващо това гласоподаване с три, тук-там и с по четири бюлетини?
- То постоянно е било по този начин на локални избори.
Но не чак подобен безпорядък.
- Тук не съм напълно склонен. Мисля, че този път в огромните градове изборната администрация се оправи по-добре. Спомнете си преди четири години историите в зала „ Арена Армеец “, които бяха доста по-фрапиращо коментирани от медиите. Сега като че ли процеса на обработка на изборните бумаги върви по-гладко от този момент. Наистина тогава имаше и референдум, тъй че беше още по-тежко.
Да, по този начин е. Аз обаче имах поради не изборната администрация, там към този момент, уповавам се и в секционните комисии, както се споделя, има опитни изборджии. Имах поради българските гласоподаватели. Има доста невалидни бюлетини и неточности при гласуването. Това не крият и от ЦИК. На места има отбелязвани единствено преференции. Мисля, че гласоподавателите по този начин и не проумяха какво да отбележат и какво не би трябвало да вършат.
- Тези неточности ги имаше и на предходните избори, въобще откогато има преференции, такива неточности се позволяват. Дали наклонността е те да бъдат по-малко от предходни избори, не мога да кажа преди да бъдат оповестени окончателните данни на ЦИК. Надявам се да са по-малко. Вярно е обаче, че в действителност броя не недействителните бюлетини е прекомерно висок за една европейска страна.
Интервю на Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР