Цветните дюни (Painted Dunes) са само част от невероятните геологически

...
Цветните дюни (Painted Dunes) са само част от невероятните геологически
Коментари Харесай

Цветните дюни в Националния парк Ласен Вулканик

Цветните дюни (Painted Dunes) са единствено част от невероятните геологически забележителности в „ Националния парк Ласен “, Северна Калифорния, които притеглят годишно стотици туристи.

Дюните съставляват разноцветни пемзови полета, които са се образували при оксидацията на вулканична прахуляк, разпръсната от активността на вулканите. Пепелта е ярко оксидирана, тъй като е попаднала върху потоците лава, до момента в който тя още е била гореща. Съвсем покрай тях се намират Фантастичните кревати от лава (Fantastic Lava Beds) и Синдър Коун (Cinder Cone).
Синдър Коун e комбинация от рядка „ шлака “. Това е вулканичен камък, който се е образувал от богата на газ лава. При изстиването й обаче в нея остават приклещени балончета газ и поради това по камъка има кухини. Преди да угасне, от основата на конуса изригват няколко базалтови потока лава, които основават това, което през днешния ден назоваваме Фантастичните кревати от лава.
На върха на Синдър Коун има невероятна туристическа пътека, откъдето човек може да се любува на пейзажа. Цветните дюни се намират на югоизточния скат на конуса и тъкмо зад Фантастичните кревати от лава.Източник

◄►
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР