Цветелина Василева ще отбележи своята 30-а годишнина на оперната сцена

...
Цветелина Василева ще отбележи своята 30-а годишнина на оперната сцена
Коментари Харесай

Цветелина Василева – 30 години на оперната сцена

Цветелина Василева ще означи своята 30-а годишнина на оперната сцена със спектакъла на Старозагорската опера на операта „ Тоска ” от Джакомо Пучини на сцената на Античния конгрес „ Августа Траяна ” на 16 юли 2021 година . В ролята на барон Скарпия гостува звездата на Метрополитън опера баритонът Желко Лучич. Тенорът Ивайло Михайлов ще бъде в ролята на Марио Каварадоси. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Сценографията е на Венцислав Петров и Иван Господинов, костюмите са на Денис Иванов, хормайстор Младен Станев. Участват и Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, оркестър и хор, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-Тур ”.

 Цветелина Василева, „ Тоска “, Медисън Опера, Съединени американски щати В ролята на Тоска Цветелина Василева дебютира на сцената на Мадисън опера в Съединени американски щати, а по-късно гостува и в Уичита опера, Канзас. Певицата споделя, че доста харесва своята героиня и в доста аспекти се отъждествява с Флория Тоска. В България Цветелина Василева е гостувала в ролята на Тоска в Русенската опера.

Ето и няколко отзива за Цветелина Василева.
„ Madison Journal “ за „ Тоска “ в Опера Мадисън.
„ Цветелина Василева, Тоска, в продукцията на Мадисън Опера сложена в Увертюрната зала, изцяла разкри интерпретативните й благоприятни условия в една комплицирана героиня – прочувствено лабилна, ревностна и подозрителна, буйна, най-после обезверена и в последна сметка смела в дейностите си... Тази продукция на една от най-популярните опери в репертоара беше неоспорим триумф. Василева е поетичен спинтов сопран. Тя показва умеене да извае  дълго легато и да го извърши с трептения от страсти. Тя е красива жена и показа ролята с доста сила и меродавност, с физическо наличие. Бруталната и среща със Скарпия във второ деяние беше превъзходна. “

„ East Wichita News “
„ Трогателната драма на „ Тоска “ се нуждае от мощно, красиво сопрано. Цветелина Василева извърши своята роля като Тоска без изпитание и със страст… Може да се каже, че най-големият триумф в операта беше арията на Тоска във второ деяние „ Аз живях за изкуството “. Суровата страст и ранимост, с които Василева извърши тази песен беше трансцедентална и можеше да докара до сълзи и най-безпристрастния фен. ”

След дипломирането си по оперно пеене в Музикалната академия в София, Цветелина Василева дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Амелия в „ Бал с маски “. Паметни са нейните дебютни функции на Елизабет в „ Дон Карлос “, Дездемона в „ Отело “, Леонора в „ Трубадур “ през идващите сезони.
Междувременно печели награди от интернационалните състезания в Италия „ Тито Скипа “ и „ Франческо Чилеа “ и специализира при известния тенор Карло Бергонци в Миланската Скала.

Цветелина Василева дебютира в ролята на Леонора в „ Трубадур “ в Операта на Сан Франциско, а през идващия сезон пее на премиерата на „ Руслан и Людмила “ от Глинка и в „ Коронацията на Попея “ на Монтеверди.

В същото време тя получава извънредно високо самопризнание от критиците и публиката за осъществяването на „ Шарка “ на Сметана на влиятелния интернационален фестивал в Уексфорд:
„ Цветелина Василева е разтърсващо трагично сопрано и по това време идната година името ѝ би трябвало да бъде изричано от всеки оперен импресарио “, а един критик от „ Таймс “ написа за нея: „ …красив, прецизен като меч сопранов глас в съюз с неподправена музикална сензитивност “.

„ Opera “, London – „ Цветелина Василева, от Софийската опера, беше блестяща млада героиня, ту нежна, ту огнена, постоянна и красива през целия вокален диапазон, издигайки се през дългите изречения без напрежение и с непорочност. “

„ The Sunday Telegraph “ – „ Човек излиза обаян от завладяващо красивото пеене на Цветелина Василева като Шарка, изпълнена от тази бързо изгряваща звезда, което не се не помни и остава да се таи в душата “.

„ The Daily Telegraph “ – „ Моята персонална „ Златна палма “ е за Цветелина Василева, българско сопрано, която пресъздаде основната роля с безстрашна акуратност и цялостна отдаденост. “

„ Opera Canada “ – „ Електризиращият глас и осъществяване на сопраното Цветелина Василева изправи фестивала на нокти “.

„ The Spectator “ – „ Цветелина Василева – българското сопрано, която пя основната роля, е едно от огромните оперни находки на фестивала. Слушайки я, си мисля, че може да направи всичко, което си изиска. “

Следват незабавно гостувания в Кралския спектакъл „ Ковънт Гардън “ в функциите на Дездемона в „ Отело “ и Марженка в „ Продадена булка “. Участва също и в оперната церемония „ Нощ на звездите “ в Кралския „ Албърт Хол “ с Агнес Балтса, Джузепе Джакомини, Даниела Деси, Хосе Кура и Фабио Армилиато.

За ролята на Дездемона в Ковънт Гардън, Лондон рецензиите също са ласкави:
„ Opera “ – „ Най-ярките музикални моменти на вечерта бяха напълно поднесени от прелестния глас на Цветелина Василева, глас с ярка непорочност и завладяващи внушения, които елементарно се съчетаваха с ансамблите. Нейното преобразяване като унижената Дездемона беше съвсем отвратително със страданието си… освободено от ненужна прочувственост. “

Следващите задължения на Цветелина Василева са в Канадската оперна компания в Торонто в спектаклите на „ Турандот “ (Лиу), „ Травиата “ (Виолета), „ Отело “ (Дездемона), „ Бал с маски “ (Амелия) и Жана д’Арк от едноименната опера на Верди.

„ The Globe and Mail “ – за „ Травиата “: „ Василева има прелестен богат сопранов глас, а построяването на облика ѝ ставаше все по-силно с всяка сцена “.

„ Opera “ – „ Дездемона на Цветелина Василева беше красива, грациозна, ранима интерпретирана от апетитен поетичен сопранов глас, който можа да се съчетае с ансамбъла в трето действие… Василева беше превъзходна в осъществяването си на необикновено трогателната Песен на Върбата и Молитвата на Дездемона “.

В Метрополитън опера в Ню Йорк, Цветелина Василева пее Виолета в „ Травиата “, Леонора в „ Трубадур “ и Мюзета в „ Бохеми “ – всичките функции в премиерни постановки.
Освен това тя гостува в театрите в Балтимор, Детройт, Синсинати, Уест Палм Бийч, Опера Пасифик, Кентъки и други. Тя играе Амелия, Леонора, Мими, Тоска, Татяна и Аида.
В Grand Opera-Хюстън Цветелина пее Ярославна в „ Княз Игор “, Татяна от „ Евгений Онегин ” и Аида.

Много са и диригенти, с които сопраното Цветелина Василена е работила, измежду които са: Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Даниел Орен, Бернард  Хайтинк, Карло Рици, Марко Армилиато, Никола Луизоти,  Лорин Маазел, Ренато Палумбо, Филипе Джордан, Юн Меркл, Адам Фишер, Фредерик Шаслин, Жак Делакот, Ричард Армстронг, Стивън Меркурио, Едуардо Мюлер, Андреа Ликата, Франческо Куатроки, Джон Адамс, Патрик Съммърс и други. И с доста международно приети режисьори като Франко Дзефирели, Уили Декер, Aлберто Фасини, Eлия Mошински, Кристофър Алден, Джон Кокс, Сър Питър Хол, сър Греъм Вик, Лофти Мансури, Франческа Замбело и други.
Цветелина Василева има редица концертни осъществявания в Италия, Франция, Нидерландия и други страни.
В звуковия файл чуйте диалога на Светлана Димитрова с Цветелина Василева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР