Цветелин Цеков - бившият съпруг на прегазената край Созопол миналото

...
Цветелин Цеков - бившият съпруг на прегазената край Созопол миналото
Коментари Харесай

Бившият съпруг на прегазената Юлия: Ще излезе ли някога наяве истината за случилото се с нея?

 Цветелин Цеков - някогашният брачен партньор на прегазената край Созопол предишното лято Юлия Ангелова изпрати писмо до Bugras24.bg , в което твърди, че Бургаската прокуратура отхвърля достъп на околните до информация към следствието.

Ето какво гласи писмото на Цеков:

Обръщам се към вас, като представители на медиите, с вяра, че с ваша помощ справедливостта ще спечелва, и с цел да ви срещна с последните обстоятелства към случая, които ще се веселя да публикувате, защото въпреки по закон да имам право да се срещна с материалите по случая Бургаската прокуратура за повторно ми отхвърля достъп до тях без основателна причина!  

В нощта против 26 юли 2020 година Юлия Ангелова е прегазена смъртоносно край правата за в. с. “Свети Тома " до Приморско. Пристигналите на място органи откриват, че водачът, подал сигнал на 112 е вторият човек, блъснал тялото. Жената към момента е била жива след съдбовния удар и е можело да ѝ се помогне, в случай че причинителят не бе избягал от мястото на престъплението.

От полицията мигновено стартират да преглеждат записи от региона, с цел да открият същинския провинен за злополуката. Почти незабавно е открит запис с автомобила на възможния причинител - кола сив металик, с огънат похлупак, движеща се с висока скорост.

Месеци по-късно е арестуван и обвинен - локален гражданин от региона, който обаче отхвърля да има нещо общо със случая. За колата му, въпреки и без външни следи от удар има подозрения, че е с сменен похлупак. Лицето е освободено без повдигнати обвинявания, като съгласно полицията, аргументите са, че е невероятно посредством експертиза да бъде потвърдено, че колата е била ремонтирана.

Експерти в региона с които разговаряхме, сред тях и Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия, обаче считат, че сложен медикотехнически разбор, направен от инженери и правосъдни лекари, е изцяло в положение да потвърди или отхвърли присъединяване на обвинения в случая. Експертиза обаче не е назначена, не е ясно и дали са подхванати каквито и да било други дейности от страна на проверяващите органи.

Какво се случва с следствието през днешния ден?

Почти година след случая, ние, околните на Юлия, сме в цялостно незнание за хода на следствието. До този миг не сме потърсени нито един път от представител на Министерство на вътрешните работи. Нещо повече - даже за задържането на обвинения разбрахме от медиите - В края на октомври инцидентно научихме от изявления в интернет, че по случая има арестувано лице, което обаче е освободено заради липса на доказателства. С нас до този миг не се е свързвал никой.

Тези условия ме принудиха да желая достъп до информацията към следствието по законов ред, базирайки се на член 75 от Наказателно-процесуален кодекс, гарантиращ правото ми на достъп до сходна информация, в качеството ми на потърпевш като някогашен мъж на жертвата и татко на детето ѝ.

“Чл. 75. от Наказателно-процесуален кодекс (Изм. - Дъждовни води, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Доп. - Дъждовни води, бр. 32 от 2010 година, в действие от 28.05.2010 година, доп. - Дъждовни води, бр. 63 от 2017 година, в действие от 05.11.2017 година, доп. - Дъждовни води, бр. 110 от 2020 година, в действие от 30.06.2021 г.) В досъдебното произвеждане потърпевшият има следните права: да бъде известен за правата си в наказателното производство; да получи отбрана за своята сигурност и тази на околните си; да бъде осведомен за хода на наказателното производство; да взе участие в производството според откритото в този кодекс; да прави претенции, бележки и възражения; да апелира актовете, които водят до преустановяване или прекъсване на наказателното производство; да има повереник; да получи писмен превод на постановлението за преустановяване или прекъсване на наказателното произвеждане, в случай че не владее български език. Искания, бележки, възражения, както и обжалване на актовете, които водят до преустановяване или прекъсване на наказателното произвеждане, могат да бъдат осъществявани по електронен път, подписани с дипломиран електронен автограф.

(2) (Нова - Дъждовни води, бр. 32 от 2010 година, в действие от 28.05.2010 година, доп. - Дъждовни води, бр. 110 от 2020 година, в действие от 30.06.2021 г.) Органът, който образува досъдебното произвеждане, уведомява неотложно потърпевшия за това, в случай че той е показал адрес за приканване в страната или електронен адрес.

(3) (Предишна алинея 2, доп. - Дъждовни води, бр. 32 от 2010 година, в действие от 28.05.2010 година, изм. - Дъждовни води, бр. 110 от 2020 година, в действие от 30.06.2021 г.) Правата на потърпевшия пораждат, в случай че той категорично изиска да взе участие в досъдебното произвеждане и уточни адрес в страната за приканване и известяван за хода на производството. При категорично единодушие на потърпевшия, което може да бъде оттеглено когато и да е, призоваването и уведомяването може да се извърши и на посочен от него електронен адрес. "

Чрез юристите си на 19 февруари 2021 година входирах молба до шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас за даване на наличните документи по случая. На 24 февруари от регионалната дирекция в Бургас ми бе върнат къс отговор, в който само е посочено, че съм установен в качеството на потърпевш - фактът, въз основа на който е написана самата молба.

Неясният отговор ме накара за повторно да помоля за достъп до информацията от следствието и на 10 март 2021 година входирах втора молба до началника на Министерство на вътрешните работи Бургас. Осем дни по-късно, на 18 март, е предписан втори отвод, който ми бе изпратен от Окръжната прокуратура в Бургас. Отказът е въз основа на същия член 75 от Наказателно-процесуален кодекс, даващ ми в реалност право на достъп до материалите по делото.

След като управляващите удостоверяват, че съм установен като потърпевшо лице по случая, за мен остават неразбираеми аргументите, заради които двукратно ми е отказван достъп до информацията по следствието, освен това по същия текст от закона, който ми дава това право.

Заради 9-годишната ми щерка и паметта на някогашната ми брачна половинка съм решен да се боря до дъно!

Вече писах до Апелативна прокуратура Бургас, откъдето също ми отхвърлиха, по тази причина съм заставен да се обърна към основния прокурор и даже до Европейските правни органи поради нарушаването на правата ми.

Дъщеря ми ме помоли когато килърът бъде заловен да я заведа при него и персонално да го попита за какво е останала без майка. Дал съм ѝ заричане и ще го извърша - не преставам да диря правдивост!

Остават и въпросите:

Защо не е назначена експертиза, която да откри взел участие ли е обвиненият в случая с Юлия Ангелова?

Каква е повода на някогашният ѝ брачен партньор да бъде отказван полагащият му се по закон достъпът до информация?

Ще излезе ли в миналото нескрито истината за случилото се с Юлия Ангелова?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР