Цветанов е категоричен, че показното убийство показва едно - че

...
Цветанов е категоричен, че показното убийство показва едно - че
Коментари Харесай

Цветанов пред Dir.bg: Призовавам разследващите внимателно да прочетат делото Октопод

Цветанов е безапелационен, че показното ликвидиране демонстрира едно - че отсъства ефикасна битка с проведената престъпност, а ръководещите желаят да скрият това зад промени в службите. Според него това че ръководещите протягат ръка към изземване на президентските пълномощия при назначенията в службите по конюнктурни аргументи, вреди за националния интерес. В днешната непозната преса България е с показното ликвидиране и с шпионския скандал, което значи, че страната ни се отдалечава от Шенген, предсказва Цветанов. Авторитетът ни отсъства и тъй като през последните няколко години не сме част от нито една сериозна интернационална интервенция против оперативно забавни групи на наша територия, безапелационен е водачът на " Републиканци за България ".

- Г-н Цветанов, къде да търсим претекста за показното ликвидиране на Алексей Петров - в неговото минало или в сегашното му, като вземам поради и последното му изявление, в което споделя, че поддържа управническата сглобка, тъй като няма опция.

- Повече би трябвало да търсим в предишното, отчасти в сегашното и вероятно в бъдещи неща, които е трябвало да се случат. Но това, което се случи с този демонстративен разстрел, демонстрира, че страната не е в положение да се оправи и да противодейства на тежката проведена престъпност най-малко в последните пет-шест години. Това, което мога да заявя изрично, е, че в интервала, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, тогава професионализмът на чиновниците, с които работех, даде опция да респектираме проведената престъпност и да противодействаме, и да има тежки неоправдателни присъди по знаковите каузи " Наглите ", " Килърите ", поръчковите убийства, които бяха.

И тук си задаваме въпроса - в случай че имахме вярна и бърза правораздавателна система и можехме да съхраним достолепието и уважението на очевидците, и техния живот, мисля, че Алексей Петров през днешния ден щеше да бъде жив, само че може би щеше да има друго решение на съда, на база на доказателствата, които бяха събрани в началния стадий и по време на целия правосъден развой.

Тук желая особено да подчертая, че след 2013 година имаше смяна на политическата обстановка, имаше промяна на управлението на българската прокуратура и тогава започнаха репресивни административни дейности по отношение на наблюдаващия прокурор Светлозар Костов, който в действителност водеше делото в една доста добра последователност и имаше доста добра тактика. Той беше отхвърлен от това дело през 2015 година, знаете, че имаше дисциплинарни производства. След това си спомняме, че същата година беше отстранена съдийката по това дело " Октопод " - госпожа Ченалова, а есента на 2015 година умря при странни условия в едно ПТП главният очевидец Георги Цветанов, който беше натискан от прокурор в Плевен да промени показанията си и да свидетелства срещу наблюдаващия прокурор Костов.

Това са обстоятелства и условия, които трансформираха напълно това дело. И доста от очевидците тогава се отхвърлиха от техните свидетелски показания, тъй като всеки искаше да запази своя и на неговите близки живот. Защото знаем каква беше машината на тази група от " Октопод ". И аз приканвам проверяващите да прочетат деликатно цялото дело.

- Откъде идва мократа поръчка, съгласно Вас, и дали това е начало на гангстерска война?

- Както споделих, би трябвало да търсим разковничето в минал интервал от време, тъй като Алексей Петров в годините е имал много напрежение - през 1999 година беше прострелван, 2001-2002 имаше опит за атентат, през 2015 също беше изработен опит за атентат. Така че, в предишното той има много странна биография, която носи със себе си голямо напрежение с този контингент и когато страната не е в положение да противодейства, се осъществят нови покушения, този път с съдбовен край. И там би трябвало да се търсят повече претекстовете.

Всички тези неща, които изброих, които се случиха до 2015 година, и неналичието на политическа воля да се води битка против тежката проведена престъпност. Нека да напомня, че Алексей Петров имаше голямо въздействие в политическите среди, в икономическите среди и върху проведената престъпност, и позициите, които имаше като опция да заема в държавния бранш за сигурност - тук може би да си зададем въпроса кой и за какво го назначаваше, и дали не са някакви други зависимости на тези хора. Защото Алексей Петров имаше доста съществено въздействие в средите на политически сили като Съюз на демократичните сили и знаем каква беше близостта сред него и Надежда Михайлова-Нейнски през днешния ден, дано да си напомним близостта му с Борисов, дано да си напомним и за близостта му с Филчев, дано да си напомним и назначението му на секретния щат в НСС по времето на министър Емануил Йорданов по предложение на тогавашния ръководител на НСС /б.а. - Атанас Атанасов/.

Всички тези хора би трябвало да дадат отговор за какво той беше назначен и каква е неговата добавена стойност по противодействието и неутрализирането на проведената престъпност и знаковите закононарушения от този интервал. А в случай че отидем в интервала 2008-2009 година, той беше назначен за консултант в ДАНС и там господин Петко Сертов би трябвало да даде отговор. Нека да си напомним и случая с делото " Галерия ", което провокира сериозен политически трус. Нека да си напомним, че в този интервал имаше доста отвличания - 17-18 на брой.

И когато станах министър на вътрешните работи, първото похищение за моя мандат и 19-ото поред, беше на господин Румен Гунински, който беше на 19 година И си задаваме въпроса - в случай че Алексей Петров е бил толкоз добър специалист, в случай че е имал толкоз положителни знания и е заемал тази висока позиция, за какво не бяха обезвредени тези отвличания и поръчковите убийства? Нека да си напомним убийството на Румен Рачев през март 2009 година (шуменският предприемач бе премахнат от групата на " Килърите " - бел.ред) и знаете, че разкритието стартира по-късно, когато започнахме да работим интензивно и да бъде ангажирана прокуратурата в лицето на основния прокурор Борис Велчев.

- До този миг остава неразбираема ролята и реакцията на тримата охранители на Алексей Петров по време на покушението. Как тълкувате неналичието на информация за тях?

- По тази тематика мисля, че най-компетентно биха дали отговор проверяващите и тези, които са били първи на мястото на мястото на престъплението, тъй като сега можем единствено да интерпретираме дали охранителите са били там, дали са били наоколо. Знаем, че са били трима, само че не знаем какъв периметър са обезпечавали.

- Дали това, че маршрутът му е бил еднакъв години наред, значи, че не се е тормозил за живота си?

- Явно някой път идва миг, когато подценяваш избрана обстановка, само че самият факт, че се движи с трима охранители, значи, че той постоянно е бил в някаква обстановка да бъде охранявано лице и се е тормозил за живота си. Но тук си задаваме въпроса - по какъв начин по този начин на този човек му се дадоха тези права в годините да бъде фактор в общественополитическия живот и в равнищата на проведената престъпност при започване на демокрацията и в годините на Прехода. Тук към този момент и политиците би трябвало да дадат отговор за какво и какви са били изгодите от тази връзка с него. Тук към този момент можем да попитаме Георги Първанов, Надежда Нейнски, Бойко Борисов, Никола Филчев, Кирил Петков, татко му, Емануил Йорданов, който го назначава по предложение на тогавашния началник на НСС.

- Говори се за посредничеството на Алексей Петров при съставянето на кабинета сред ГЕРБ и Политическа партия. Каква е връзката на Борисов и Петров с бащата на Кирил Петков?

- Много са хората, с които приказвах през вчерашния ден и през днешния ден, и всеки си задава този въпрос - каква е тъкмо връзката сред бащата на Кирил Петков, или може би какви са зависимостите сред тях дружно с Алексей Петров. Ние знаем какво е въздействието на бащата върху политическите решения, които взима Кирил Петков. И тук към този момент Алексей Петров, най-малко от това, което беше обществено известно, имаше предпочитание първо да се върне в системата за сигурност - било то като ръководител на ДАНС или като зам.-министър на вътрешните работи, това е, което се говореше. И това доближаване сред Борисов и Кирил Петков, само че това е междуличностно доближаване, а не на политическа и идеологическа основа, което значи, че има нещо подмолно и което се прикри в тази цялостната връзка сред тях. И те би трябвало да дадат отговор, а не да се крият зад това по какъв начин би трябвало да се реформират службите.

Защото, когато сме приемали законите за бранш " Сигурност ", ние сме реализирали един баланс и гарантиране на разделянето на управляващите. Когато се назначава висшата професионални фигури в бранша, да минават с декрет на президента, с цел да може да бъде извървяна цялата тазци процедура за назначение или освобождение. Защото изпълнителната власт има опция еднолично да назначи зам.-председателите в ДАНС, само че ръководителят й е по предложение на Министерски съвет, с декрет на президента. Това е гаранция, че службите няма да бъдат подвластни на политическата класа, които през днешния ден ръководят, и няма да работят конюнктурно против политически съперници, а ще работят единствено и само в отбрана на публичния и националния интерес. Знаете, че има доста парламентарни механизми за надзор на службите. И тук желая да напомня, че бяха основани комисия за надзор на специфичните служби в Народно събрание, която и сега работи.

Така че, преодоляването на службите с смяна на законодателството и ограничението на пълномощията на президентската институция при назначението на висшите професионални фигури в системата за сигурност е конюнктурно и то не пази националните ползи. Дали ни харесва президентът, или не, аз съм имал опция в годините да бъда част от сигурността на страната, и да мога да разясня, както с Георги Първанов, по този начин и с Росен плевнелиев, само че в никакъв случай не е стоял на дневен ред ограничението на пълномощията на президент по тази линия, тъй като знам, че постоянно това ще бъде употребявано от политическата класа, която ръководи. И може да отиде в един различен, краен лимит, което няма да бъде добре за сигурността и стабилността на страната.

А ние знаем и какви бяха диалозите на " Промяната " на едно от техните съвещания и метода, по който желаят да овладеят службите и те да са тези, които да вземат решение какво да се прави и какви да бъдат задачите - може би да обслужват политически ползи. И тук дублирам, че службите би трябвало да бъдат равноотдалечени от политическата класа. Службите би трябвало да бъдат следени от Народното събрание, тъй като сме парламентарна република - това към днешна дата го има и то е настоящо. Но салдото, който сме запазили в интервала, в който участвах в приемането на това законодателство, сме го създали, с цел да може президентът да има въпреки всичко основна роля по назначението и да може да се подсигурява стабилността и сигурността на българската система за сигурност.

- Очаквате ли политически последици от този престъпен случай?

- Мисля, че ще има политически спор по тематиката. Тук обаче, съм уверен, че следвайки държанието на Бойко Борисов, той ще каже, че не го е познавал Алексей Петров и не го е виждал през последните години. Но пък имаше една фотография, която излезе обществено единствено преди две седмици от тяхна среща. Също по този начин Кирил Петков ще се стреми да се дистанцира от отговори всъщност на тези въпроси, свързани с Алексей Петров. Но за мен по-тревожното е, че след сходен демонстративен разстрел, при всички положения ще има повишение на престъпността в страната, вследствието на отстъствието на действителна, ефикасна битка с проведената престъпност и неналичието на съществени разкрития по закононарушения. Защото просто не се работи дейно, не се дава публичност и не се разкриват. Защото, в случай че имахме мощни интернационалните интервенции, които правехме през 2009-2013 година - знаете, 16 тона хашиш на територията на страната, предопределени за Нидерландия и Белгия, арестуваните количества кокаин, взаимно с евроатлантическите ни сътрудници, отвличанията, " Наглите, поръчковите убийства, всички тези групи бяха обезвредени. И знаете,че след 2013 година нямаме такива отвличания и поръчкови убийства, което значи, че когато системата работи дейно и когато има бързо правосъдие, сигурността на жителите е доста по-гарантирана и лицата от този контингент, какъвто е Алексей Петров, могат да останат живи, тъй като тези, които сега изтърпяват доживотните си присъди без право на подмяна за поръчковите убийства, в този момент са живи, тъй като са на несъмнено място. Тук би трябвало да се търсят аргументите за слабостите в държавното ръководство и подчиняването на системата за сигурност на избрани нечисти ползи и неналичието на политическа воля за успеваемост в битката против престъпността.

- Покушението съответства с шпионския скандал - по какъв начин наподобява сега България извън? 

- Страната ни през днешния ден е в интернационалната преса, както с шпионския скандал, по този начин също и с показния разстрел на Алексей Петров. Което значи, че страната ни се отдалечава от Шенген и едва ли Нидерландия би вдигнала ветото си и Австрия. С политиките, които се правеха през последните няколко години, престижът на страната ни отсъства. И ние не сме част от реализация на интернационалните незаконни групи, тъй като нито някаде сме подали значима информация, нито на територитята ни се е направила интернационална интервенция, нито пък сме сме осъществили и обезвредили оперативно забавни групи за противопоставяне на сходни закононарушения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР