Цветан Цветанов, председател на ПП Републиканци за България“, водач за

...
Цветан Цветанов, председател на ПП Републиканци за България“, водач за
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Страната ни повече от всякога се нуждае от дългосрочен управленски хоризонт |

Цветан Цветанов, ръководител на Политическа партия „ Републиканци за България “, лидер за 1-ви МИР Благоевград и за 4-ти МИР Велико Търново на листата на партията под № 21, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус ” „ Това е България ”

Като координатор на развой, който сплотява 12 европейски страни, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, България е хазаин на 6-ата среща на върха на Инициативата „ Три морета “, която ще се състои на 8-9 юли в НДК София. В рамките на събитието ще се организира и бизнес конгрес, в който ще вземат участие над 400 представители на българския и задграничния бизнес.

- Г-н Цветанов, наричате Инициатива „ Три морета “ отбрана на демокрацията в Източна Европа. Обаче други виждат в нея класическо антируско мероприятие, план за делене на Русия от Западна Европа, и по-специално за делене на Русия от Германия и Франция. Къде е истината и до каква степен тя е в полза на България?

- Първо желая да кажа, че Инициативата „ Три морета “ е стратегически основна за подобряването на енергийната, цифровата и транспортната съгласуваност на страните от района на Триморието, и тя ще подкрепи кохезията в Европейския съюз, като ускори икономическия напредък, вложенията и свързаността, конкурентоспособността на страните-членки.
И дефицитът на вложения в инфраструктура на транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност в района нарастват в годините и надвишават като невероятно да се финансира в размер на към 500 милиарда. От тази позиция считам, че самодейността има цялостна поддръжка на Европейския съюз, изразена изключително гласно от Европейската комисия, като притегля от ден на ден интереса и поддръжката на Германия и на Съединени американски щати, тъй като знаете, че тези 12 страни от Прибалтика, Адриатика и Черно море са с една сходна съгласуваност. С една добавена стойност към кохезионната политика ще може фактически да се реализира този политически консенсус и общ районен дневен ред, който да бъде даден на Триморието и в страните, които вземат участие интензивно.

- Още през 2019 година от Евро-атлантическия център за сигурност заговорихте за нуждата от цифрова, транспортна и газова съгласуваност сред Балтийско, Черно и Адриатическо море. Виждате ли съответна реализация на вашите хрумвания или те към този момент са още в идейна фаза на положителните пожелания?

- От Евро-атлантическия център за сигурност първи инициирахме да дадем публичност повече на тази самодейност, която години наред в границите на 6-7 преди този момент, генерираше съответния политически консенсус, само че единствено на президентско равнище. И тъкмо по тази причина ние говорихме за значимостта тя да премине в друга промяна. И това беше и визията на Ян Бжежински от Атлантическия съвет на Съединени американски щати, който в общи линии постоянно взе участие активно в реализирането на всички тези спомагателни послания, които би трябвало да стигнат до всичките страни участници в тази самодейност. Като президентска платформа този формат се стреми да способства за по-ефективното съдействие сред държавните управления, бизнес средите и неправителствения бранш на страните-членки, за реализиране на общ районен дневен ред, за повече съгласуваност и стопански напредък. Президентската среща на върха е главен съставен елемент, само че тук се получи малко като едно опълчване, тъй като в някои страни президентската институция има повече протоколни функционалности, а без дейното присъединяване на изпълнителната власт, на бизнеса – с въвличането му в този развой, няма по какъв начин да бъде сполучливо реализирането на тези планове, за тази добавена стойност, за която вие ме питате във въпроса. Това, което в действителност се случи на естонската среща през юни 2020 година, е тъкмо, че за първи път имаше проведена министерска среща на държавите-членки в самодейността. Вече стартира доста по-активно да взе участие бизнесът. И това, което анонсира и в последното си изявление Ян Бжежински единствено преди седмица, той
доста ясно нарежда, че към този момент е в стадий на завършване и институционализация на самодейността и основаването на секретариат, който да спомогне за устойчивостта и последователност в работата на обособените домакини, през съответните години. Това обаче, което е по-важно, е да се търси опция за съответното финансиране и механизма, по който да се прави. Изключително впечатлен съм, че през последните 2 години има огромен интензитет в тази посока, и главният механизъм за финансиране на
целите за самодейността „ Три морета “ е фондът на самодейността, управителен на пазарен принцип, който се стреми към по-широко застъпване на модела на публично-частното партньорство при финансиране на стратегически инфраструктурни планове. За мен това, което е значимо от срещата в Румъния, която беше извършена в Букурещ през 2018 година е, че тогава към този момент беше основан този фонд. И за огромно страдание България неглижираше самодейността с финансово присъединяване като взаимност, до преди половин година. Защото дано да напомня, че 2019 година Полша и Румъния записаха в Люксембург фонда, с който стартираха като начален капитал 500 млн. евро, а 2020 година, февруари месец, на срещата в Мюнхен по сигурността, тогавашният държавен секретар Майк Помпео даде обещание до 1 милиарда щатски $ в поддръжка за вложения в енергийна инфраструктура в
Триморието. И мога да кажа, че към този момент има много компании, много фондове – Европейската банка за развиване и всички останали финансови принадлежности, които могат да бъдат употребявани. Смятам, че това ще даде опция фактически да осъществяваме и да запълним този недостиг от тази съгласуваност – транспортна, цифрова и газова. И тук не би трябвало да споделяме, че това е в явен контраст на Русия и Китай, а че това е присъщо на демократичните общества: ние като част от Европейския съюз с поддръжката на Европейската комисия да можем, с тези страни от Прибалтика, Адриатика и Черно море, да достигнем това, което имат в Централна Европа. И аз считам, че това е мощно обръщение и доста мощни реализации, които могат да се осъществят в интерес на обществото, на бизнеса и за основаването на доста повече работни места.

- Каква е ролята на България като координатор на самодейността и какво би могла да реализира страната ни през нейното домакинство?

- България, както всяка страна, която е хазаин, има последователност. Но това, което е най-важното, е, че от Талин, когато беше извършена срещата в Естония, дано да кажем, че към този момент се приказва доста по-сериозно за секретариата, доста повече се концентрират върху действителните дейности, които имат политически консенсус от страните участници. И тук мога да кажа, че това е добра платформа да бъде, не съперник на други сходни районни процеси, както е Берлинският развой, а това е самодейност, която дава опция да се причислят, в един по-следващ стадий, тъй като към този момент е декларирано такова предпочитание - от Западните Балкани, от Гърция. Защото знаем, че Гърция взе участие доста интензивно с интерконекторните връзки и с тази газова съгласуваност, която може да отвори всички тези страни от Триморието. Така че България има съществена роля. И аз желая тук, просто да
пожелая триумф на България, на президентската институция, която е хазаин на тази среща, на представителите от бизнеса, които ще вземат участие за втора поредна година, както предходната година в Талин. Убеден съм, че това ще даде доста мощни послания, които ще бъдат с ангажимент, както на непознати компании, които могат евентуално да влагат в тези страни, само че също по този начин и българският бизнес да взе участие интензивно, като съпричастност към реализирането на тези инфраструктурни планове.

- Г-н Цветанов, казахте, че не би трябвало да се търси контраст с Русия и  Китай, само че какви по размери и тип вложения в самодейността могат да  послужат като контрапункт на тези, идващи в някогашната Източна Европа от  Русия и Китай – най-често с директни или косвени връзки с Кремъл и  Китайската комунистическа партия?

- Знаете, че самодейността на Китай „ 16+1 “, докара до едни вероятни зависимости от съответните страни, доста мощно позициониране на Китай в Югоизточна Европа. Това, което следим и в Западните Балкани, което следим и в Черна гора, вие виждате, че вложенията, които прави Китай, по-късно стават доста по-скъпи за тези, които би трябвало да възстановят или да вземат участие съпричастно с китайските вложения. А що се касае до Русия, ние знаем, че Русия с реализирането на своите газови планове, както да вземем за пример „ Турски поток “, преследва своите ползи. Бихте ли ми споделили, каква е свързаността, която ние допринесохме към тези 12 страни от Прибалтика, Адриатика и Черно море? Ние просто обслужихме съветските ползи с реализирането на „ Турски поток “ – директна тръба, която ни беше представяна като газов хъб, която има Пътна карта за метода, по който да се осъществя този план. За огромно страдание, от настояването, което ние направихме към министъра на енергетиката дружно с Христо Казанджиев – нашият енергиен специалист, този документ отсъства от деловодството на Министерство на енергетиката. Това е в действителност документът, който задължи страната ни с години напред да плащаме тези пари, за реализацията на този план, а тази сума е над 3 милиарда лв.. И съгласно това, което виждаме от Сметната палата, това, което виждаме от КЕВР, се открива, че нито една процедура не е според българското законодателство. И тук в действителност ние всичките ще бъдем пострадали. А и това, което следим, тази задлъжнялост, която към този момент има на
„ Булгартрансгаз “, над 2 милиарда лв., това значи, че в един миг тя ще се калкулира в микса за цената на енергийните запаси – и това ще бъде с директно отражение към бизнеса и към потребителите. И тъкмо по тази причина ние желаеме интерконекторната връзка, която към този момент 11 години не се развива сред Гърция и България. Подобна газова съгласуваност, за която Съединени американски щати – това, което споделих доскоро, от предходния държавен секретар Майк Помпео – се ангажират с 1 милиарда $ за газова съгласуваност. Новата администрация на
президента Байдън стои доста съществено и твърдо зад тази самодейност, а и тя, както споделих доскоро, се поддържа доста съществено и от Германия и от Франция. И това ще даде опция за повече диверсификация в действителния смисъл за тази съгласуваност, за която приказваме. А цифровата съгласуваност, ние знаем, че американската страна и всички демократични страни в Европейския съюз и сътрудници в НАТО желаят да има защитеност на сериозната инфраструктура. Това може да стане единствено когато има тази цифрова съгласуваност – има стандарти, които могат да ни предпазят от това, което беше стартирано преди 3-4 години. Знаете, каква беше нашествието на „ Huawei “ и знаете, какви бяха рисковете за сериозната инфраструктура в областта на защитата и на сигурността като цяло.

- А допустимо ли е развиването на този план „ Триморие “ да съставлява идващия стадий от развиването на НАТО?

- Разбира се, всичко, което е за тази съгласуваност, и аз по тази причина споделих, че това не е съперник на всички други начинания, които са за нашия район или като структури на НАТО и Европейския съюз. Защото Берлинският развой също е част от реализирането на „ Триморието “ и няма никакво препокриване или конкурентост, която да пречи на едната или на другата самодейност. Всяка самодейност, която се осъществя от демократичните общества, от страни с правов ред, страни, които са в интегриран съюз, какъвто е Европейският съюз, НАТО и стратегическото партньорство със Съединени американски щати, това е гаранция за сигурност и гаранция за вложенията, които могат да бъдат направени, и с просперитета за тяхното осъществяване, като добавена стойност към стопанската система и Брутният вътрешен продукт.

- Ако позволите да ви задам и няколко въпроса от акцията. Защо предизборната акция минава неенергично и не се засилва даже дни преди вота? Дали това не е знак за към този момент свирени мачове?

- Обществото е изтощено от всичко, което се случи през последните 2 години. В изискванията на пандемията, блокирането и ограничението на опцията за естествения обществен живот, който имаше обществото, това даде и своето отражение върху последващите процеси, когато към този момент нещата и ограниченията малко се разхлабват. Тук желая да кажа, че жителите и гласоподавателите желаеха партиите в 45-ия парламент, когато беше определен, да намерят политическа воля за политически консенсус и да се сформира държавно управление, което да взема решение проблемите на хората. Но се видя, че определените в 45-ия парламент влязоха в режим на опълчване, нападателно държание, което обрече и не даде опция за никаква консолидация и сформиране на държавно управление, което фактически да ликвидира порочните практики на статуквото Борисов и ръководството, което беше през последните 2 години с метода, по който бяха разходвани публични средства. Но видяхме, че нямаше безусловно никакво решение по значимите и основни тематики. Сега сега, аз съм уверен, че изборната интензивност може би ще бъде по-ниска, само че апелът ми и посредством вас, медиите, е: дано хората да отидат да гласоподават. Защото отиването на едни трети избори след тези, мисля, че ще се отрази доста тежко на стопанската система, а доста са съществени проблемите, които би трябвало да бъдат решавани. Знаете, че сега към момента Планът за възобновяване и резистентност не е влезнал, знаем, че има подготвеност финансовият министър да предложи актуализация на бюджета, само че за задачата би трябвало да има държавно управление, което да бъде с избор от парламент, и да може да бъде подкрепено със съответните секторни политики за подкрепяне на междинния, дребния бизнес, на микробизнеса. И това, което би трябвало също да отчетем, че ние сме при започване на новия финансово-програмен интервал, а на страната ни, когато е в политическа борба и неустойчивост, това би основало много други проблеми.

И България, с изключение на вътрешнополитическите си проблеми, които не може да реши, ще продължи да живее в борба, която от политическа позиция ще рефлектира върху публичните настроения. А в същото време България ще загуби своето наличие в интернационалния политически живот –защото когато нямаме постоянни и здрави институции, знаем, че има интернационалните конгреси, на които вземат участие депутати от Народното събрание, взе участие президентската институция, взе участие изпълнителната власт - представете си, когато нямаме единна позиция и не пазиме мощно позицията на България, ние в действителност нямаме опцията да отстояваме кардинални позиции, да се борим за това, което страната ни заслужава. И аз тук се обръщам към всички гласоподаватели: направете вашия осведомен избор, направете и гласувайте не прочувствено за този, който би могъл на момента
да задоволи вашите политически стремежи, а вижте дали тези политици, които избирате, имат небосвод за страната, тъй като страната ни през днешния ден повече от всеки път се нуждае от дълготраен управнически небосвод. И аз съм уверен, че това ще даде доста повече непоклатимост и ще възстановява и публичните настроения, а също по този начин ще подтиква и политическият живот в Народното събрание да бъде фактически градивен, а не да бъде като един просташки пазар, където всеки приказва това, което счита, че гласоподавателят
би трябвало да чуе. Но това не взема решение проблемите на обществото и в дълготраен проект ние отсъстваме от действителната политика.

- Какви са политическите сюжети пред България след 11 юли?

- Това е много мъчно и комплицирано да се отговори през днешния ден, тъй като може би това са първите избори, които са непредсказуеми, какъв ще бъде резултатът. Защото имаме за първи път въвеждането на машинно гласоподаване, поради което в една или друга посока може би някои няма да упражнят правото си на глас, че имат терзания дали биха се справили с машинното гласоподаване. А това, което пък е хубаво от машинното гласоподаване, е, че няма да може да се опорочи изборният развой, както беше изопачен на предходните избори на
4 април. Защото аз мога да кажа, че за Републиканци за България, които са с № 21 в бюлетината, имаше заличени гласове на хора, които гласоподаваха в изборния ден в съответната изборна секция, само че по-късно, когато бяха обработени и качени протоколите в ЦИК, имаше секции с 0 гласа за нас. Имаше хора, които са наши членове, симпатизанти, даже и участващи в изборния развой, на които след гласуването в тяхната секция, гласовете ги нямаше. Това е неприемливо. И тъкмо по тази причина считам, че напъните, които поставят от служебното държавно управление, уповавам се и всички институции, които имат директно отношение за противопоставяне на купения, следения и корпоративния избор, ще бъдат фактически доста съществени. Защото за нас е значимо гласоподавателите да гласоподават, не под напън, не с някаква полза, а да гласоподават за това, за което те са се уведомили по време на акция и да дават гласа си за хора, които могат фактически да ръководят. Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш посетител, и за времето,
което ни отделихте. Благодаря и аз. Само да кажа, че ние заложихме на градивната акция, акция лице в лице, акция в обществените мрежи, тъй като считаме, че по този метод можем да даваме решения и небосвод за обществото. Републиканци за България са за страна с правила. Нашият номер е 21 в интегралната бюлетина. Благодаря на всички, които ще ни поддържат и на тези, които ще упражнят конституционното си право да гласоподават.

Предизборна обява.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР