TSMC изследва Германия като потенциална локация за нов свой завод,

...
Коментари Харесай

TSMC обмисля първия си чип-завод в Европа


TSMC изследва Германия като евентуална локация за нов собствен цех, надява се на държавна финансова помощ (снимка: CC0 Public Domain)

TSMC няма „ проекти за момента “ да построява нова своя фабрика в Европа, само че наподобява не изключва вероятността да го стори в близко бъдеще: в края на декември 2022 най-големият производител на чипове в света изпрати висши свои представители в Дрезден, Германия, с цел да обсъдят опцията на основаване на цех там.

Новината за визитата пристигна седмици откакто немското бизнес-списание Capital заяви, че делегация на TSMC към този момент е пътувала до региона Саксония, с цел да разиска опцията за създаване на фабрика там. Това стана през октомври.

В самия завършек на 2022 година FT заяви, че спомагателна делегация ще дойде през 2023 година, с цел да вземе „ дефинитивно решение “ дали да похарчи милиарди за нов цех, който се чака да стартира да се строи „ още през 2024 година “ Вестникът цитира изпълнителен шеф от снабдител, който вероятно ще обезпечава основни материали за оферти цех в Дрезден. Неназованият началник споделя на вестника, че ще е нужна поддръжка от страната.

До юни ръководителят на TSMC Марк Лиу споделяше, че колосът няма „ съответни проекти “ за заводи на остарелия континент, защото има „ относително по-малко клиенти “ там. През второто полугодие обаче нещата се трансформираха. Конфликтът сред Съединени американски щати и Китай принуди доставчиците на чипове да търсят нови местоположения за своите производства.

В края на годината TSMC разгласи, че ще утрои плануваната си инвестиция не в едно, а в две нови уреди в Аризона, увеличавайки залога до 40 милиарда $. Междувременно в Япония TSMC построява нова фабрика със Sony, която ще създава чипове, употребявайки по-старите 22 и 28-нм технологии.

Позицията на Съединени американски щати по отношение на търговията с Китай наподобява е сложила TSMC в малко усложнение. Главният изпълнителен шеф Си Си Вей неотдавна приказва на събитие, където съобщи, че „ геополитическата борба е изкривила целия пазар “. „ Преди това правехте дден артикул и можехте да го продавате из целия свят. Сега някои артикули не са позволени за продажба. Някои страни споделят, че нямате право да влизате. Някои пък споделят, че може да употребявате единствено избрани [местни] артикули “, съобщи Вей.

Един нов цех на TSMC в Германия би бил берекет за страната, за която към този момент има плануван цех на Intel – в Магдебург. Но, сходно на случая с Intel, проектите се бавят, тъй като огромният производител ще търси спомагателни обществени дотации за плана си, цитирайки като една от аргументите за това увеличените разноски.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР