Циркулацията на грип и остри респиратори заболявания /ОРЗ/ в Пловдив

...
Циркулацията на грип и остри респиратори заболявания /ОРЗ/ в Пловдив
Коментари Харесай

Грипът отстъпва! Заболелите в Пловдив и областта стават все по-малко

Циркулацията на грип и остри респиратори болести /ОРЗ/ в Пловдив и региона понижава трайно. Задържа се наклонността към спад на заболеваемостта, регистрират от Регионалната здравна ревизия. Към днешна дата данните сочат, че равнището на разпространяване е в допустимите граници за сезона и даже едно от по-ниските за страната.
Прочетете още
„ Понастоящем се намираме към 85 персентил, което ще рече, че към този момент сме надалеч от епидемиологичните стойности. За седмицата от 19 до 25 февруари отчитаме заболеваемост от 97 на 10 000 души. Предходната седмица стойностите отчитаха 142 на 10 000. към момента има циркулация на грип и ОРЗ, само че тя е в ниските граници и е напълно естествена за този интервал от годината “. Това разяснява пред TrafficNews началникът на отдел „ Противоепидемичен надзор “ към РЗИ-Пловдив доктор Таня Учорджиева. Продължава наклонността най-високи стойности на заболеваемост да регистрират във възрастовата група на деца и младежи. От 314 регистрирани случая, 88 са в групата 5 до 14 години, а 82 при групата на 15 до 29-годишни.

Независимо от спокойната конюнктура, от РЗИ предлагат жителите да продължат да употребяват персонални защитни средства. " Имаме задоволително свободни кревати в болничните заведения, персоналните лекари не престават да регистрират ниска натовареност на пациенти. Въпреки това грипът продължава да циркулира, изключително при сходни метеорологични условия, когато температурните граници варират внезапно. Времето е топло, а след това става студено в границите на дни. Това основава причина по-лесно да се разболяваме “, добавя доктор Учорджиева. Тя е безапелационна, че пловдивчани би трябвало да се прецизни при спазването на добра персонална хигиена, и при опция да слагат маски в градски превоз и болнични заведения.

По данни от бюлетина на Националния център по заразни и паразитни заболявания е видно, че общата заболеваемост от грип и ОРЗ в страната към този момент доближава 98 на 10 000. Това съставлява дълготраен спад по отношение на стойностите, регистрирани преди две седмици. Най-високите стойности са регистрирани в областите Габрово(217), Силистра(210) и Пазарджик (167), а най-ниски – в Враца(77), Ловеч(79), София(59) и Разград (53).

Тя добавя, че в Пловдив няма регистрирани случаи на морбили. За сметка на това обаче случаи на варицела и скарлатина има. Отчетният интервал на януари сочи, че потвърдените случаи на варицела са 350, а на скарлатина – 116. През януари 2023г. случаите на варицела са били 365, само че на скарлатина са били по-малко от в този момент – 76.

От националната референтна лаборатория пък уведомяват, че за интервала 19-23 февруари са излседвани 74 проби и са потвърдени следните грипни вируси: 13 A(H1N1)pdm09 и 2 A(H3N2), както и 3 SARS-CoV-2. 44 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 год. са изследвани също за осем сезонни негрипни респираторни вируси. Доказани са 3 респираторно-синцитиални вируса, 1 парагрипен вирус 2 вид, 2 парагрипни вируса 3 вид, 4 риновируса, 1 аденовирус и 2 бокавируса.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР