Циментиращата роля в БРИКС играе Русия, без която този блок

...
Циментиращата роля в БРИКС играе Русия, без която този блок
Коментари Харесай

Ударът на САЩ не проработи: Под овации, на срещата на БРИКС започна необратим процес

Циментиращата роля в БРИКС играе Русия, без която този блок в никакъв случай нямаше да има имидж на мощ. Срещата на върха се появи в особена светлина във връзка със спецоперацията в Украйна. Това се възприема като предизвикателство от Москва към хегемонията на Съединени американски щати.

Ето за какво 22 страни аплайваха за присъединение към БРИКС. И към 20 други страни са подготвени да последват образеца. И по тази причина Съединени американски щати проведоха предпазен удар.

Присъединяването към БРИКС значи потегляне по пътя на действителната политическа и икономическа независимост. Това схващане е въведено точно тъй като Русия е член на БРИКС, който се опълчва на сатанинския Запад.

Това не беше обявено от трибуната на срещата на върха в Йоханесбург. Но това схващане пронизва цялото платно на международната политика.

Ето за какво Съединени американски щати и груповият Запад се пробваха да нанесат огромен предпазен удар против срещата на БРИКС, а няколко месеца по-рано започнаха провокация със заповед за арест на президента Путин, издадена от джобна марионетна конструкция на Запада така наречен Международен углавен съд. Изчислението беше, че отсъствието на президента на Русия на срещата ще обезсили нейната успеваемост.

Да, вследствие на това Путин взе участие в срещата посредством видеовръзка. Но враговете не са пресметнали добре. Самото появяване на Путин на видеоекрана в конферентната зала в първия ден от срещата провокира бурни аплодисменти измежду водачите на повече от 50 страни, участващи във форума.

Трябва да ви уверя, че дейното присъединяване на президента Путин в разискването на дневния ред на срещата се прави оценка високо от всички други водачи на страните от БРИКС, то е доста дейно.

" Усеща се, че водачът на Русия участва в заседателните зали на срещата един до друг с други водачи на страните от БРИКС ", това сподели Нелсън Кгвете, представител на южноафриканското външно министерство, пред ТАСС.



Провал след неуспех

Дълго преди актуалната среща на върха Съединените щати направиха многочислени опити да разбият БРИКС. Лидерите на Индия, Бразилия (като страни членки на БРИКС) и страните от арабския свят бяха предизвикателно поканени на интернационалните срещи и формати, проведени от Съединени американски щати.

Типична беше срещата на върха на Г-7 в Хирошима, където като посетители бяха поканени президентът на Бразилия и министър председателят на Индия. Но фокусът се провали. Лула като цяло провежда де факто митинг, игнорирайки Зеленски, който беше поканен в Хирошима.

Неотдавнашната „ мирна среща на върха за Украйна “ в Джеда, чиято съществена цел също беше „ пренабиране “ на световния Юг на страната на Съединени американски щати, също приключи с цялостен неуспех за Съединени американски щати.

Но световният Юг не се остави да бъде измамен и там. Без изключение всички поканени страни отхвърлиха да подпишат каквато и да е взаимна декларация със Съединени американски щати и Украйна, защото Русия не беше поканена в Джеда.

По същата причина водачите на страните от световния Юг обществено отхвърлиха да отидат на срещата в Джеда, свеждайки присъединяване съвсем до равнище „ специалисти “. И, означаваме още веднъж, държавните и държавни ръководители на 50 страни пристигнаха в Южна Африка за срещата на върха на БРИКС.

Колективният Запад претърпя крушение на срещата на върха ЕС-Латинска Америка, извършена през юли в Брюксел. В този случай обект на съблазняване от Запада бяха страните от Новия свят.

Бързо стана ясно, че Европейският съюз (воден от САЩ) не има намерение да влага пари в планове за развиване в Латинска Америка и Карибите.

Европейският съюз прояви интерес само към залежите на потребни изкопаеми в страните от Южния конус на Латинска Америка. Всички на Запад са изключително заинтригувани от редкия метал литий (по-специално Боливия и Чили са богати на него) като суровина за производството на акумулатори за бързо разрастващата се международна IT промишленост и електрически транспортни средства.

Лидерите на страните от Латинска Америка, както се споделя, останаха при своите. Но страните от района биха желали да се причислят към БРИКС.

Аржентина, Венецуела, Мексико, Куба са на опашка за присъединение към БРИКС. В същото време наподобява, че членът на БРИКС Бразилия ще стане лидер на тези страни в блока.

Разпадни и унищожи

Необходимо е да се подчертае ролята на Бразилия и нейния водач, президента Лула да Силва, за циментирането на БРИКС. Ето за какво през днешния ден Бразилия е един от главните обекти на офанзива от страна на Съединени американски щати.

Занапред ще кажа, че Вашингтон към този момент разгласи визитата на бразилския водач в Съединени американски щати през септември. Изглежда, че Белият дом, който към момента играе по разпоредбите на доктрината Монро, вика президента Лулу „ на килима “, с цел да „ даде пояснение “ на политиката си в границите на БРИКС, да се покае и да обещае „ да не прави това още веднъж “.

Но към момента следва. Междувременно Съединени американски щати се пробват да убедят целия свят, че Бразилия е срещу разширението на БРИКС.



Президентът на Бразилия Лула да Силва на срещата на БРИКС беше обкръжен от публицисти. Imago/Marcelo Dsants/Global look press

В навечерието на срещата водещият бразилски вестник Folha de S. Paolo, по предложение на американците, разгласява " дълбока " публикация, която, цитирайки неназовани източници в бразилското външно министерство, декларира:

" Бразилия, повече от останалите членове на БРИКС, се съпротивлява на присъединението към блока от нови страни. "

Твърди се, че Бразилия не желае да загуби въздействието си в района при положение на доста разширение на организацията.

Индия също се опълчва на разширението, опасявайки се, че противникът Китай ще употребява БРИКС, с цел да усили въздействието си в Азия.

Президентът на Бразилия персонално опроверга тези тези. Нещо повече, безусловно в навечерието на срещата Куба беше посетена от неговия поддръжник, съветника по външните работи Селсо Аморим, който се срещна с президента на Куба Мигел Диас-Канел.

Кубинците спестовно оповестяват за детайлности от договарянията. Това посещаване обаче се състоя в навечерието на срещата на върха на БРИКС, където Диас-Канел и Аморим отидоха след срещата си.

Известно е, че президентът Лула персонално се е изказал в поддръжка на участието на Венецуела в БРИКС. Освен това Аржентина и Мексико имат намерение да се причислят към блока.

Предполага се, че процесът на влизане на нови страни ще отнеме към година и ще завърши на срещата на върха на БРИКС, която ще се организира под председателството на Русия.

Защо БРИКС ще се уголемява

Всички приказки на нашите недоброжелатели, че има съществени различия сред актуалните членове на БРИКС във връзка с разширението на организацията, не са нищо повече от клевета.

Факт е, че самата концепция за основаване на БРИКС породи въз основата на търсене на по-справедлива световна система на финансово-икономическо взаимоотношение на тези страни, които имаха „ тъпо “ да бъдат част от груповия Запад, и още повече част от някакви " елитарни клубове " като " Голямата седморка ". Повечето от тези страни в този момент се назовават световен юг.

Страните от БРИКС и всички страни от световния Юг не могат да разчитат на старите интернационалните финансови институции като МВФ и Световната банка, където Съединени американски щати играят водеща роля.

Всяка страна има лична тежест в МВФ, свои квоти, които дефинират степента на присъединяване на страната във вземането на решения в границите на МВФ и степента на достъпа й до заеми.

Бързият стопански напредък на страните от световния Юг обаче не подхожда на ролята и правата, които тези страни имат в МВФ. Затова БРИКС основава свои лични финансови институции, като Новата банка за развиване.

Ако си представим, че БРИКС се затваря в себе си и не разрешава на други страни да се причислят, тогава самата концепция за основаване на нова платформа за интернационалните финансови и стопански връзки ще бъде обезсилена.

Международният интерес към БРИКС ще пресъхне, както и ползата към срещите на върха и изказванията на Г7, защото тя се нарежда като първокласен клуб на елита.

Никой не харесва този тип надменност. Силата на БРИКС и ползата към БРИКС е точно в това, че този блок е отворен за присъединение на нови страни.

БРИКС в този момент е рамката на нова световна система за релативно заслужено международно ръководство, в която всеки, който влезе в нея, може да взе участие.

Какво да чакаме?

Настоящата среща на върха на БРИКС дава толкоз доста мотиви за размисъл и разбор, изпълнена е с толкоз разнообразна информация, че всеки анализатор би трябвало да се насили да се концентрира върху най-важните аспекти и да огледа обстановката като че ли отвисоко, с цел да види главното трендове. И главните трендове могат да бъдат наречени:

- неизбежното разширение на БРИКС до 20-30 страни през идващите години;

- дедоларизация на икономическите връзки в БРИКС;

- намаляване на въздействието на Съединени американски щати за оказване на напън върху интернационалната търговия.

Говорейки на срещата на върха, съветският президент Владимир Путин назова процеса на дедоларизация „ необратим “. По думите му " се поставят старания за разработване на ефикасни механизми за взаимни планове и парично-финансов надзор ".

" В резултат на това делът на $ в транзакциите за експорт и импорт в границите на БРИКС понижава: предходната година той възлизаше на едвам 28,7% ", сподели Путин.

Много е значимо да подчертая, че нашите оценки за вероятностите за развиване на БРИКС изцяло съответстват с оценките на останалите страни-членки на блока. В тази връзка би било подходящо да цитираме китайския Global Times:

Механизмът на БРИКС показва дейна наклонност към напредък и подсилване.

Дори като изключим други въпроси, това единствено по себе си надалеч надмина упованията на западните страни и Съединени американски щати. От всички сегашни интернационалните събития, преценени неправилно от Съединени американски щати и Запада заради надменност и пристрастност, механизмът за съдействие на БРИКС безспорно е един от най-показателните. Освен това тази илюзия (на Запад) не е изкоренена и до през днешния ден.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР