Циклонът Мока отне живота на най-малко 400 души в щата

...
Циклонът Мока отне живота на най-малко 400 души в щата
Коментари Харесай

Стотици загинали в Мианма след опустошителния циклон Мока

Циклонът " Мока " лиши живота на минимум 400 души в щата Ракхайн в Мианма и нанесе съществени вреди в западните елементи от страната, заяви през днешния ден за ДПА представител на опозиционното държавно управление на националното единение, което се намира в заточение.

 

Циклонът прерасна в най-мощния вихър, връхлитал района през последното десетилетие, и въздействието му бе изключително мощно усетено в Ракхайн - щат, намиращ се на западното крайбрежие на Мианма, където живее преследването от ръководещата военна хунта мюсюлманско малцинство рохинги. По-голямата част от жертвите са част точно от това малцинство, сподели представителят.

 

Правителството на националното единение бе образувано след военния прелом в Мианма през 2021 година като опция на ръководещата хунта. То предизвести авансово хората за наближаващия циклон и се занимава с активността по организирането на интернационалната помощ за потърпевшите.

 

Тропическия циклон доближи крайбрежията на Мианма и прилежащ Бангладеш в неделя със скорост на ветровете, която на някои места доближи над 250 км/ч. Пълният размер на вредите след естественото злополучие към момента не е конкретизиран заради спирането на информационните услуги в редица обитаеми места.

 

Местен новинарски уебсайт заяви за стотици смъртни случай на мюсюлмани рохинги в лагерите към град Ситуе - столицата на щата Ракхайн. Твърди се, че огромна част от тях са се удавили или са били ударени от падащи дървета. Много от хората едвам съумяха да намерят заслон и да се скрият от мощните пориви напразно и проливните дъждове.

 

След преврата разселените представителите на мюсюлманите рохинги живеят в спонтанни приюти в района на щата Ракхайн заради продължаващото принуждение от страна на ръководеща хунта, отбелязва ДПА.

 

Както в Мианма, по този начин и в Бангладеш стотици хиляди хора бяха настанени във краткотрайни убежища като защитна мярка, която избави живота на голям брой хора, отбелязва благотворителната организация " Оксфам " (Oxfam).

 

По данни на управляващите в прилежащ Бангладеш досега там няма данни за починали при естественото злополучие. Въпреки това вредите в региона на Кокс Базар в източната част на Бангладеш са обилни. В Кокс Базар към 1 милион мюсюлмани рохинги живеят в най-големият бежански лагер в света, най-вече в жилища, построени от бамбук и пластмасови листове, отбелязва ДПА.

 

Дори преди връхлитането на циклона " Мока " Организация на обединените нации пресметна, че почти 6 милиона души се нуждаят от филантропична помощ точно в изумените преди дни региони, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР