Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите

...
Цикълът Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите
Коментари Харесай

Проф. Стефан Георгиев – основоположникът на българската ботаническа наука

Цикълът „ Българските ботаници “ споделя за петима български учени, основали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен за българските растения и учените, които разказват тяхното разнообразие, цикълът се стопира и на любопитни обстоятелства от света на самата просвета – по какъв начин се кръщават растения, какви открития тласкат напред другите дялове на ботаническото познание, по какъв начин се откриват ботанически градини и по какъв начин се написа „ справочник “ към растителния свят на една страна.

 Епизод 1 е отдаден на проф. Стефан Георгиев – първият българин с докторски труд по ботаника, учредител на българската ботаническа просвета. Той е роден на 1 август 1859 година в Болград, днешна Украйна, и през 1878 година приключва фамозната Болградска класическа гимназия. Следва естествени науки в Прага и Лайпциг, приключва с докторат Лайпцигския университет. В продължение на четири години преподава естествени науки в Софийската гимназия. Става професор в Софийския университет и създател на Ботаническия институт, по-късно Катедра по Ботаника, чийто началник е до преждевременната си гибел през 1900 година Основател на Университетската ботаническа градина – София. С голям принос за изследване на флористичното благосъстояние на България, Стефан Георгиев не съумява да доближи заветната си цел – написването на първа Българска флора.



За проф. Стефан Георгиев описват проф. Стефан Станев, историограф на българската ботаника, Росен Василев от Българска фондация „ Биоразнообразие “, доцент Антоанета Петрова, шеф на Ботаническата градина при Българска академия на науките и доктор Красимир Косев, шеф на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик.
Чуйте повече в звуковия файл.
Снимки – СУ " Св. Кл. Охридски "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР