ЦИК отказа да регистрира за евроизборите Коалиция За Теб България“,

...
ЦИК отказа да регистрира за евроизборите Коалиция За Теб България“,
Коментари Харесай

ЦИК отказа регистрация на „Коалиция За Теб България“

ЦИК отхвърли да записва за евроизборите „ Коалиция За Теб България “, стана ясно от решение на Комисията, написа izbori.bg.

Заявлението за присъединяване е показано от представляващите обединението Валери Методиев Григоров, Светозар Стоянов Съев и Младен Александров Младенов.

От решението на ЦИК излиза наяве, че са дадени инструкции на вносителя на заявката за премахване на установени несъответствия, а точно описът на гласоподавателите, подкрепящи регистрацията, да бъде показан по пример – Приложение № 49-ЕП от изборните бумаги, до 17.00 ч. на 10 април 2019 година (краен период за регистрация на партии и коалиции).

Постъпило е писмо с вх. № ЕП-11-8 от 10.04.2019 година от представляващия обединението „ Коалиция За Теб България “ Валери Григоров, с което уведомява Централната изборна комисия, че физически не е допустимо да провеждат наново попълване на описите от гласоподавателите, които ги поддържат, и не може да в профил в инструкции период несъответствията.

Централната изборна комисия смята, че не са спазени всички условия на член 140 от Изборния кодекс и Решение № 28-ЕП от 1 април 2019 година на ЦИК за регистрация на партии и обединения в ЦИК за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, за регистрация на коалиция „ Коалиция За Теб България “ заради следните съображения:

Съгласно член 6, алинея 1 ИК Централната изборна комисия има пълномощието да утвърждава образците на изборни бумаги за всеки тип избор, които се обнародват в „ Държавен вестник “. Всички одобрени от ЦИК бумаги след обнародването им са наложителни за всички участници в изборния развой. В съответния случай показаният лист не подхожда на одобрения пример.

Това се удостоверява и от събитието, че заглавието се отличава от одобреното и липсва една от колоните. Липсата на тези реквизити и цялото противоречие на показания лист на Приложение № 49-ЕП слага обединението в привилегировано състояние по отношение на останалите партии и обединения, които са изчакали осъщественото в период от ЦИК обявяване на изборните бумаги и напълно са се съобразили с тях. С това е нарушен правилото на равнопоставеност при регистрацията на участниците в изборния развой.

Наред с това, от показания лист не излиза наяве гласоподавателите за кого дават своята поддръжка – за съответната партия или за обединението. Не инцидентно изборната книга изисква да бъде изписано наименованието на партията по правосъдна регистрация, а на обединението – съгласно решението за основаването й. Така гласоподавателите поддържат регистрацията на съответна партия или коалиция. Освен това изборната книга съдържа условие за отбелязване на данни както за гласоподавателите – български жители, по този начин и за жители на друга страна – членка на Европейския съюз. Представеният лист от заявителите не съдържа място (колона) за отбелязване на данни за жители на друга страна – членка на Европейския съюз.

От протокол на Групово дело „ ГРАО “ в Министерство на регионалното развитие за осъществена инспекция се открива единствено и само съществуването на сходство сред имена и ЕГН, само че не и поддръжка на гласоподавателите за обединението, защото задачата на тази инспекция е да се откри дали лицата имат изборни права и дали преди този момент не са взели участие в друга подписка.

До приключване на инструкции период не е показан лист на гласоподавателите, подкрепящи регистрацията на обединението, според Приложение № 49-ЕП на ЦИК.

Предвид изложеното Централната изборна комисия намира, че са налице изискванията за отвод на регистрацията.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд посредством Централната изборна комисия в тридневен период от оповестяването му.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР