ЦИК настоява за ″синхронизиране на сроковете″ между въвеждането на електронната

...
ЦИК настоява за ″синхронизиране на сроковете″ между въвеждането на електронната
Коментари Харесай

Заради липсата на електронна идентификация ЦИК иска забавяне на е-вота с около две години

ЦИК упорства за ″синхронизиране на сроковете″ сред въвеждането на електронната идентификация и въвеждането на електронното гласоподаване, тъй като ″не може да слагаме каруцата пред коня″. Това се разбра от думите на председателката на Централната изборна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева по време на полемика, проведена в четвъртък от публичния съвет към комисията.

Това на процедура значи, че в случай че Народното събрание се съгласи с настояването на комисията, е-вотът ще бъде отсрочен най-малко с две години.

По в този момент настоящия Изборен кодекс на изборите за европейски парламент напролет на 2019 година би трябвало да се организира електронно гласоподаване. През настощата година пък на частични избори трябваше да бъдат извършени проби за еклектронен избор. От ЦИК желаят това да се отсрочи, защото при съблюдаване на законовите периоди системата на Министерство на вътрешните работи би трябвало да е подготвена при започване на идната година и няма да има време за синхронизирането й със системата за гласоподаване.

През есента на 2019 година ще има локални избори, само че е по-вероятно двете системи да са подготвени за идващия постоянен избор – парламентарен, през 2021 година Това несъмнено ще стане, в случай че въвеждането на електронната идентификация не бъде отсрочено отново. Досега то бе отлагано два пъти.

″Централната изборна комисия може да осъществя отдалечено електронно гласоподаване, откакто има електронен идентификатор по закона за електронната идентификация. Трябва да се синхронизират периодите за въвеждане на електронна идентификация. Не можем да впрегнем каруцата пред коня. Това не е отсрочване през задната врата. В момента, в който има идентификатор, тази система ще се доизгради, обаче периодите по закон сега не могат да се спазят. Затова приказваме за синхронизиране на срокове″, разяснява Алексиева.

Електронната идентификация съгласно нея би трябвало да става по два метода - или посредством електронни персонални карти, или посредством електронен автограф от сертифицирани издатели.

Според неправителствени организации електронната идентификация може да се прави и по други способи като смарт карта с електронен автограф, видеовръзка, попълване на няколко стадия на персонални данни и други

Омбудсманът Мая Манолова разгласи, че е допустимо пробното електронно гласоподаване да се организира на частични локални избори тази година. И тя, и представители на неправителствени организации не считат, че това е мотив да се желае отсрочване на въвеждането на електронното гласоподаване.

″Да, поради мнението на ЦИК, което е импортирано в Народното събрание, дали отлагането ще бъде замаскирано под формата на синхронизиране на периодите, или ще се каже напряко предлагаме – отлагаме, става дума за едно и също нещо. Според мен напъните би трябвало да се насочат към намиране на надеждни решения по тези три тематики: електронна идентификация, противопоставяне на пазаруването на гласове и опазване тайната на вота, вместо авансово да се вее белият флаг и да се споделя, че това не може да се случи сега″, сподели Манолова.

Преди две седмици ЦИК внесе в Народното събрание отчет, в който твърди, че е-вотът не може да се организира, и упорства за смяна на Изборния закон. Официално ръководещите не са коментирали заключението на комисията. По неофициална информация на Mediapool те възнамеряват смяна на закона в последния миг преди изборите следващата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР