Цервикалната спондилоза представлява често срещано заболяване на шийния гръбнак, в

...
Цервикалната спондилоза представлява често срещано заболяване на шийния гръбнак, в
Коментари Харесай

Цервикална спондилоза


Цервикалната спондилоза съставлява постоянно срещано заболяване на шийния гръбнак, вследствие на дегенеративни промени, настъпили в него. Най-често изолираната причина е появяването възрастово обусловени промени, засягащи междупрешленните дискове в тази част на гръбначния дирек.

Клиничната изява на болестта може да е разнообразна и включва поява на болежка във врата и раменете, болежка в тилната част на главата, излъчваща се болежка или изтръпване по дължината на ръцете, намаляване на мускулатурата в избрани елементи на ръцете, както и признаци на допустимо засягане на шийния гръбначен мозък, където с изключение на недоволствата в горни крака, се следи особено засягане и в долните крака.

Какво съставляват дегенеративните промени в гръбнака и каква е тяхната роля в появяването на недоволствата?

С придвижване на възрастта настава последователно дехидратация на междупрешленните дискове, които работят като „ амортисъори” на гръбнака. Това води до понижаване на тяхната височина и настъпване на вторични промени – формиране на костни ръбове (остеофити) по задната повърхнина на прешленните тела, хипертрофия на лигаментните връзки, укрепващи структурата на гръбнака. Всичко това може да докара до засягане на близките нервни структури – излизащите от гръбначния мозък нервни коренчета или самия гръбначен мозък.

Дегенеративните промени на гръбнака са възрастово обусловено събитие , което радиографски може да се открие при една немалка част от изследваните хора след избрана възраст, само че не всички наранени имат недоволства, т.е клинична изява на положението.

Терапията най-често е консеративна , т.е симптоматична и цели отбременяване на засегнатите нервни коренчета от зародилото инфектиране и оток, както и разпределяне на паравертебралната мускулатура. Медикаменти на избор са нестероидните противовъзпалителни средства, мускулни релаксанти, физиотерапия и вероятно смяна в метода на живот, изключително в случаите, когато това има евентуално отношение към настъпването на дегенеративните промени в гръбнака. В случаите, когато недоволствата резистират на приложеното лекуване или се касае за развиване на цервикална миелопатия, може да се разиска използването и на възможна хирургична интервенция.

Каква е клиничната изява на болестта?

Клиничната картина на болестта може да бъде разнообразна и включва:
Периодична болежка във врата и раменете или така наречен цервикалгия е най-често срещаният синдром в клиничната процедура. Болката във врата постоянно може да е съпроводена със вдървеност в същия и ирадиация към едното или двете плещи или тилната част на главата. Оплакванията може да са хронични или да се изострят в границите на епизоди, разграничени от дълги шпации на ремисия.Неврологичният статус, все пак, може да бъде естествен, което основава диагностична трудност; Хронично субокципитално главоболие – може да бъде доминантен признак при хора, страдащи от цервикална спондилоза. Болката може да ирадиира към черепа или основата на врата. Причината за поява на това главоболие мъчно може да се изясни с прилепяне на излизащите от шийния гръбнак нервни структури; Цервикална радикулопатия - най-често наранени са С6 и С7 нервни коренчета, вследствие на дегенеративни промени, настъпили надлежно на С5-С6 или С6-С7 междупрешленно равнище. Често се открива предразполагащ фактор – предхождаща контузия или повтарящ се травматизъм в региона. Оплакванията са от болежка във врата, раменете или сред лопатките, поява на изтръпване, излъчващо се по дължината на ръката към пръстите, уязвимост в ръцете с намаляване на мускулатурата, изключително при продължителен ход на протичане; Цервикална спондилогенна миелопатия – най-честата причина за настъпване на нетравматична парапареза и тетрапареза. Дължи се на засягане на шийния гръбначен мозък и се показва в вдървеност на врата, неспецифична уязвимост, изтръпване и непохватност в ръцете. Освен в ръцете, се следи и нормално несиметрично засягане на краката със уязвимост в същите, както и вдървеност и спастицитет, загуба на така наречен проприоцептивен нюх. Поява на императивни позиви и по-често уриниране също са вероятни съпътстваши признаци.

Свързани публикации.. Шийна радикулопатия - за какво поражда и по какъв начин да я познаем? 0 Болка във врата и рамото - на какво може да се дължи? 0 Кога болката ни се дължи на невралгия? 0

Синдром на централния канал – следи се постоянно при възрастни пациенти, претърпели остро настъпила хиперекстензия на гръбнака и предшестваща вторична стеноза, в резултат на дегенеративни промени на същия. Характеризира се с по-изразевна уязвимост в горните крака, спрямо долните, разнородни сетивни нарушавания под равнището на увредата, признаци за засягане на гръбначния мозък като спастицитет и задръжка на урината.4530
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР