ЦЕРН (Европейският център за ядрени изследвания) реши да прекъсне всякакви

...
ЦЕРН (Европейският център за ядрени изследвания) реши да прекъсне всякакви
Коментари Харесай

ЦЕРН отсвири италианския учен заради скандално сексистко изказване

ЦЕРН (Европейският център за нуклеарни изследвания) реши да прекъсне всевъзможни контакти с италианския академик Алесандро Струмия, който съобщи, че физиката е предопределена за мъже, и че дами получават постове в тази област в името на паритета сред двата пола, съобщи Франс прес.

Проф. Струмия от университета в Пиза сподели това в границите на уъркшоп, проведен от ЦЕРН в Женева през септември м.г. Редица взели участие в уъркшопа дами по-късно го упрекнаха в обществените мрежи, че е направил изказване със сексистки темперамент. Тогава ЦЕРН прекрати съдействието си с учения, а в този момент реши да постави дефинитивно завършек на партньорството си с него, съобщи Българска телеграфна агенция.

След свое лично следствие ЦЕРН оповести, че лишава на проф. Струмия статута му на преподавател. В официално съобщение на ЦЕРН се споделя, че през януари университетът в Пиза е подлагал на критика обществено учения.

Представяйки графики и диапозитиви през септември м.г., проф. Струмия загатна, че мъжете се сблъскват с все по-голяма дискриминация в региона на физиката. Той увери, че назначението на от ден на ден дами на постове в тази област не е обвързвано с квалификацията им, а с увеличаващите се диспути за двата пола и паритета сред тях.

" Физиката е измислена и развита от мъже, в тази област не се влиза с покана ", сподели ученият.

От 2016 година ЦЕРН за пръв път е управителен от жена, италианката Фабиола Джаноти. През последните 10 години процентното съответствие на работещите в ЦЕРН дами се е нараснало напълно малко, като те съставляват към 20 на 100 от личния състав.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР