Центристкият лагер на френския президент Еманюел Макрон получава 245 от

...
Центристкият лагер на френския президент Еманюел Макрон получава 245 от
Коментари Харесай

Окончателно: Макрон загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание

Центристкият лагер на френския президент Еманюел Макрон получава 245 от общо 577-те места в Националното заседание, съобщи Ройтерс, цитирайки окончателните резултати от парламентарните избори, обявени от френското вътрешно министерство.

Центристката коалиция „ Заедно!” (включваща преименуваната на „ Възраждане” партия на Макрон, както и партиите „ МоДем” на Франсоа Байру, „ Хоризонти” на някогашния министър председател Едуар Филип и партията „ Да действаме”) реализира най-хубав резултат на втория тур на парламентарните избори, само че този резултат е много надалеч от безспорното болшинство в 577-членното Национално заседание (за което са нужни 289 места).

Така се оправдаха прогнозите на социолозите, че Макрон и неговата коалиция ще би трябвало да съжителстват със странни сътрудници.

Коалицията на Макрон " Заедно! " взема 38,48 на 100 от гласовете, сочат данните след броене на 100 % от бюлетините. Следва Новият екологичен и обществен национален съюз на Жан-Люк Меланшон с 31,76 % от гласовете, които му обезпечават 131 места в Народното събрание. На трета позиция е крайнодесният " Национален общ брой " на Марин Льо Пен със 17,20 на 100 от гласовете и 89 депутати. Консервативната партия " Републиканците " получава 7,25 % от гласовете и 64 места.

Избирателната интензивност бе още по-ниска, в сравнение с първия тур на 12 юни, спадайки до към 46 % - второто си най-ниско ниво в историята. Тя въпреки всичко надмина историческото " дъно " от над 42 %, записано през 2017 година

Няколко министри от новото френско държавно управление, образувано от президента едвам предишния месец, и други политически фигури, близки до Макрон, изгубиха в своите едномандатни изборни региони, показва Агенция Франс Прес. По неписано предписание те ще би трябвало да подадат оставка.

Бившите министри Жан-Мишел Бланкер и Еманюел Варгон бяха отстранени още на първия тур. Вчера към тях се причислиха ръководителят на Националното заседание Ришар Феран, трима представители на държавното управление - министърките на екологичния преход и на опазването на здравето, Амели дьо Моншален и Брижит Бургиньон, както и Жустин Бенен, която е държавен секретар по морските въпроси. Елиминирани бяха също някогашните министри Кристоф Кастанер и Роксана Марасиняну.

Петгодишна невъзможност

Еманюел Макрон се изправя пред петгодишна невъзможност след смайващото проваляне на парламентарните избори, извежда през днешния ден в заглавие европейското издание " Политико ". Според изданието поради историческите изборни триумфи на крайната левица и крайната десница френският президент ще би трябвало да се бори, с цел да извърши промените, обещани преди преизбирането му в Елисейския замък пред няколко седмици.

" Политико " цитира изказване на назначената неотдавна за министър председател Елизабет Борн, спечелила с дребна разлика депутатски мандат в Нормандия, че тази " невиждана обстановка " съставлява риск за французите " вкъщи и в чужбина ". Тя заявява, че президентският блок " Заедно! " ще ръководи " изключително отговорно " като най-голяма парламентарна група.

Министърът на стопанската система Брюно Льо Мер пък твърди, че страната не е неуправляема в този момент, само че добавя, че центристите на Макрон ще би трябвало да проявят огромно въображение, с цел да продължат напред с ръководството.

Вестникът отбелязва, че такава политическа картина не е имало във Франция от 80-те години на предишния век, т.е. настоящият президент да разполага с релативно болшинство в Националното заседание и да има най-многочислената група депутати, само че не и безусловно болшинство от 289 мандата. При неналичието на безусловно болшинство Макрон ще срещне компликации в прокарването на всеки законопроект, в това число на противоречивите си проекти за пенсионна промяна, заключава " Политико ".

Изданието привежда думите от през вчерашния ден на някогашния закостенял министър председател Жан-Франсоа Копе, че " Републиканците " би трябвало да сключат " съглашение за ръководство " с блока на Макрон, с цел да бъде предотвратен възходът на екстремистите във Франция. Но водачът на партията възрази, че " Републиканците " ще останат в съпротива. Обаче президентът ще се нуждае от десетки гласове на консервативни депутати, с цел да прокара промените си, което поражда догатки, че той може да свика след година и нещо предварителни избори, написа медията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР