Централно бюро Съдимост към Министерството на правосъдието е издало 8

...
Централно бюро Съдимост към Министерството на правосъдието е издало 8
Коментари Харесай

Двойно повече заявки за е-свидетелства за съдимост през март 2020 г.

Централно бюро " Съдимост " към Министерството на правораздаването е издало 8 446 бр. електронни свидетелства за съдимост за месец март 2020 година От тях 1053 са предоставени по заявки на жители, а 7 393 бр. са поискани по длъжностен път от разнообразни администрации, оповестяват от Министерството на правораздаването.

За съпоставяне, през месец март 2019 година са издадени общо 6 692 бр. електронни свидетелства за съдимост, от които 591 на жители и 6 173 бр., поискани по длъжностен път.

Статистиката демонстрира, че поръчките на жители за приемане на електронни свидетелства за съдимост са се нараснали съвсем двойно през миналия месец в съпоставяне със същия интервал през предходната година.

Наблюдава се нарастване и на декларираните по длъжностен път свидетелства от административните органи, които в изискванията на изключителното състояние интензивно не престават активността си по производства, в които се изисква информация за правосъдния статус на жителите, с което ги улесняват в оптималната степен и спомага за спазването на обществената отдалеченост и за понижаване от риска при обслужването на гише.

Министерството на правораздаването припомня, че електронно удостоверение за съдимост може да се съобщи от всеки български жител, роден в България, за който не са съставяни бюлетини за съдимост, в това число и бюлетини за наложено административно наказване по чл.78а от Наказателен кодекс.

Изискването е жителят - заявител да има дипломиран електронен автограф, публикуван от български снабдител на удостоверителни услуги, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. Така той се разпознава, защото електронно удостоверение за съдимост не може да бъде издавано на трети лица, за предварителна защита против злоупотреби.

На уеб страницата на Министерство на правораздаването cs.mjs.bg има и подробни инструкции за потреблението на електронната услуга.

Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен автограф, могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и удостоверен от чиновник в българското консулство в съответната страна. В този случай, в облекчение на нашите съграждани, Министерство на правосъдието си сътрудничи с Министерство на външните работи, по силата на подписано междуведомствено съглашение.

Централно бюро " Съдимост ", към Министерството на правораздаването издава за потребностите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост, след нарочна поръчка.

Тази алтернатива бе въведена от държавното управление за да се улеснят жителите, като отпадне тежестта да се доставят с документи, които органите на изпълнителната власт, могат да си набират по длъжностен път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР