Централният съвет на управляващия в Северна Македония Социалдемократически съюз на

...
Централният съвет на управляващия в Северна Македония Социалдемократически съюз на
Коментари Харесай

Управляващата партия в Северна Македония подкрепи френското предложение


Централният съвет на ръководещия в Северна Македония Социалдемократически съюз на премиера Димитър Ковачевски единомислещо поддържа така наречен френското предложение за повдигане на българското несъгласие и предоставяне на зелена светлина на договарянията за евроинтеграцията на страната.

Партийното съвещание продължи до късно през нощта на фона на осми следващ митинг в Скопие против изискванията на Брюксел и София, заяви Българска национална телевизия.

Протестиращите още веднъж се събраха пред постройката на държавното управление и шествието потегли по познатия към този момент маршрут от Министерството на правораздаването до постройката на Народното събрание.

Говорителите от спонтанната естрада още веднъж приканиха за отменяне на предлагането, което нарекоха ултимативно и приканиха жителите за национално обединяване против него. Демонстрациите бяха обновени в понеделник след спиране през уикенда.

Те започнаха на 2 юли, когато държавното управление в страната стартира съвещания с политици и специалисти за приемане на предлагането. В първите дни на митингите се стигна до ексцесии и имаше десетки ранени служители на реда.

Кабинетът на Ковачевски изпрати френското предложение на Народното събрание в четвъртък, само че досега то към момента не е прегледано от депутатите.

След като България блокира кандидатурата на Северна Македония за Европейски Съюз през 2020 година, тази година София утвърди френското предложение. Едно от настояванията, включени в него, е регистриране на българското малцинство в македонската конституция.

Македонските критици, в това число водещата опозиционна партия, нападат предлагането и го дефинират като национално изменничество, което заплашва да "побългари " страната. Северна Македонияобяви своята самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година и е претендент за член Европейски Съюз от 16 години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР