Централните банки трябва да бъдат подготвени да се намесят, за

...
Централните банки трябва да бъдат подготвени да се намесят, за
Коментари Харесай

Банката за международни разплащания предупреди, че криптовалутите са заплаха за финансовата стабилност



Централните банки би трябвало да бъдат готови да се намесят, с цел да лимитират рисковете, свързани с криптовалутите, защото биткойнът се трансформира в композиция от ценови балон, " Схема на Понци " и злополука за заобикалящата ни среда , съобщи във вторник върховен представител на Банката за интернационалните разплащания (БМР), оповестява " Уолстрийт Джърнъл ".

Предупреждението от БМР подсказва, че оторизираните обществени управляващи по целия свят би трябвало да подхващат по-строги регулации във връзка с търговията на цифрови валути предвид на опасения, че може да бъде подкопана стабилността на световната финансова система.

Налага се сериозна политическа намеса, съобщи Агустин Карстенс , който е общоприет управител на Банката за интернационалните разплащания - институцията със седалище в Швейцария, настояща като заемодател и като " мозъчен концерн " за централните банки по света.

Ако оторизираните управляващи не работят превантивно, криптовалутите могат да станат все по-взаимосвързани с главната финансова система и да се трансфорат в опасност за международната финансова непоклатимост, предизвести Карстенс.

През последните седмици централните банки по света ускориха предизвестията си във връзка с цифровите валути, откакто техните цените в началото скочиха до рекордни стойности, преди обаче да последва трагичен ценови спад.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги съобщи в понеделник, че на цифровите валути би трябвало да се гледа като на " доста рискови финансови активи ". Той добави, че ЕЦБ проучва евентуалните опасности, които съставляват криптовалутите за банките от еврозоната.

Междувременно пазарите на криптовалути остават под мощен напън от продажби, като през днешния ден биткойнът се обезценява с нови 6,7%, търгувайки се под 7000 щатски $. Късно нощес водещата криптовалута се срина с цели 14% до двумесечно дъно към 6147 $ (най-ниско равнище от 12-ти ноември 2017-а година) и е към този момент с 60% под нейният рекорден връх към 19 700 $, доближат за малко в средата на декември.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР