Централните банки да не въвеждат на пожар дигитални парични единици,

...
Централните банки да не въвеждат на пожар дигитални парични единици,
Коментари Харесай

Централните банки да не спринтират към цифровите валути

Централните банки да не вкарват на пожар цифрови парични единици, поучава в публикация, оповестена на 17 август, публицистичният ръб на "Файненшъл таймс ".

Финансовата рецесия от 2008-а пося съмнение в световния паричен ред и сътвори удобни условия за появяването на Bitcoin и на други аналогични криптовалути. Едва в средата на 2019-а обаче управителен от "Фейсбук " консорциум заплаши да вкара лична постоянна виртуална валута - Libra, която политици и икономисти одобриха като действителна опасност за държавните управления да управляват основаването на пари. И направи неизбежно раждането на обезпечени от страните цифрови парични единици.

На 14 август китайското министерство на търговията разгласи публично, че уголемява тестванията за въвеждане на цифров първообраз на юана и включва в тях трите най-големи и гъсто обитаеми региони, в това число Пекин и Хонконг, в които живеят общо 400 млн. души. Китай засилва през последните месеци реализирането на проектите и опитите на цифровата валута на централната банка на страната - самодейност, която мнозина считат за опасност за криптовалутите от породата на Bitcoin и даже за преобладаващата позиция на щатския $ на интернационалната сцена. През април организация "Блумбърг " заяви, че държавни китайски банки организират вътрешни, за хипотетично потребление, проби на цифровия юан. През предишния месец пък подкрепяната от "Софтбанк груп " компания за нелицензирани (споделени) таксиметрови услуги Didi Chuxing разгласи, че работи с Народната банка на Китай по тестванията на криптовалутата. Подобни проби възнамерява и колосът за доставка на хранителни артикули Meituan Dianping.

Федералният запас също не спи. Клонът му в Бостън огласи на 13 август, че ще си сътрудничи с Масачузетския софтуерен институт за основаването на специфична група, която да изследва "възможностите и рестриктивните мерки на евентуални технологии за цифрови парични форми на централната банка ".

Доста по-напреднала в материята е шведската "Риксбанк ". "Групата на 30-е " - колектив от настоящи и някогашни шефове на централни банки и на кредитори от частния бранш, разгласява наскоро изследване по тематиката. А Банката за интернационалните разплащания сътвори специфичен "иновационен хъб " в основни финансови центрове, с цел да изследва възможни цифрови валути, паралелно с други технологии.

Междувременно, планът Libra пропадна и за следващ път извади на показ значим проблем: невъзможността на хората и на бизнеса да вършат трансгранични разплащания бързо и на ниска цена.

Централните банки към този момент освен осъзнават това, само че са вложили и обилни средства в опит да го разрешат. Отговорните органи са прогледнали и за опасността от частния бранш. И не желаят да се върнат към света отпреди суматохата през 1907-а, когато неналичието на централна банка на Съединени американски щати означаваше, че играчи от сорта на "Джей Пи Моргън " вземат решение чий бизнес да банкрутира и кой да оцелее по време на рецесия.

Създаването на централизирани регистри от централните банки с поддръжката на страната обаче крие и опасности.

Най-същественият произтича от плашещо огромните размери информация за държанието на клиентите.

Макар че последователите на виртуалните пари настояват, че транзакциите могат да се създадат анонимни, те сигурно ще привлекат вниманието на централните банкери към някои типове финансова интензивност с престъпен привкус, за която постоянно е упрекван Bitcoin.

Гарантираните от страната цифрови валути ще форсира и гибелта на кеша, чиято приложимост понижава под ударите на пандемията.

Осъзнавайки общественото неодобрение, централните банкери дават обещание да продължат да емитират монети и банкноти. Но разноските за печатането и разпространяването им ще станат голословно високи при понижената им приложимост.

Дигиталните валути ще обезсмислят и банките, изключително по време на рецесии.

Защото, в случай че хората получат опция да вършат интервенции непосредствено с страната, би било неуместно да поемат риска да поддържат депозити с елементи кредитори.

Напредъкът на Китай в създаването и практическото приложение на цифрова валута на централната банка пък има капацитет да промени международния паричен ред.

Пекин от дълго време показва желанието си да оспори преобладаващата позиция на американския $ като международна аварийна валута. И цифровият юан ще форсира постигането на тази цел и ще заобиколи конкурентните западни мрежи за трансгранични разплащания като SWIFT, посредством които Вашингтон реализира наложените от Белия дом наказания.

Повече от ясно е, че са нужни повече старания и време, с цел да се усъвършенстват съществуващите системи за разплащания, вместо да се преследват други благоприятни условия, които, макар новаторския им темперамент, основават повече проблеми в сравнение с вземат решение. В някои страни обаче цифровите валути наподобяват неизбежни. И откакто опасността от Libra отпадна, централните банки не би трябвало да неглижират проблемите, а да се опитат да ги решат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР