Централната избирателна комисия (ЦИК) ще остане в настоящия си състав.

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще остане в настоящия си състав.
Коментари Харесай

Депутатите решиха: ЦИК ще остане в настоящия си състав, край на тъмните стаички

Централната изборна комисия (ЦИК) ще остане в сегашния си състав. Това взеха решение депутатите, гласувайки на второ четене текстове от изборните правила, съобщи Новини.бг.

 

В момента комисията се състои от 15 членове, в това число ръководител, заместник-председатели и секретар, които се оферират от парламентарно показаните партии и обединения.

 

Не мина предлагането съставът да се усили на 25 души, като да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народно събрание след последните парламентарни избори и да може да бъде надлежно променян по време на мандата на комисията.

 

Припомняме, че съставът на ЦИК не беше променян в последното Народно заседание и действително отразява разпределението на политическите обединения от 46-тото такова.

Според Петър Петров от " Възраждане " измененията в кодекса обслужват партийни ползи и нямало да подсигуряват обективен избирателен развой. Настимир Ананиев от Политическа партия сподели, че сега парламентарно показани партии нямат свои представители. Статуквото резервира болшинството си, съгласно Ананиев, а партиите посочили същинското си лице.

Милен Матеев, ръководител на правната комисия в Народно събрание, недоумява за какво ГЕРБ не желаят да се смени съставът на ЦИК, откакто групировката непрестанно подлагала на критика работата на актуалната изборна администрация. Абсурдите не престават, отсече националният представител.

Прието бе да има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

Преди това депутатите взеха решение да се гласоподава зад заслон вместо в тъмна стаичка. Така отпада опцията гласоподавателят да снима своя избор. Вотът с машина също ще е зад заслон, с цел да се подсигурява тайната на вота.

Увеличава се прагът за формиране на секция зад граница. Досега секция в чужбина се разкриваше при подадени заявки на не по-малко от 40 гласоподаватели. На второ четене болшинството одобри това да става при подадени не по-малко от 100 заявки.

Текстовете в Изборния кодекс, които предстоят да бъдат гласувани, плануват разписките от машинния избор да имат QR код и да са от предпазена хартия. Идеята е да не може да се манипулира или разпечатва от някъде. Планира се разписките от машинния избор и хартиените бюлетини да се броят дружно. Очаква се да мине предлагането на Демократична България в ЦИК да има особено звено, което да е ангажирано с машинното гласоподаване.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР