Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова да проведе парламентарните и

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова да проведе парламентарните и
Коментари Харесай

ЦИК смята избори 2 в 1 за възможни и може би по-евтини

Централната изборна комисия (ЦИК) е подготвена да организира парламентарните и президентските избори както на една и съща дата, по този начин и на разнообразни. Това разгласи ръководителят й Камелия Нейкова пред президента Румен Радев. Държавният глава предложения комисарите, с цел да го осведомят за готовността на изборната администрация – финансова, техническа и времева, за осъществяване на двата вота.

Нейкова счита, че с помощта на по едно и също време извършените президентски и локални избори през 2011 година, както и президентски избори и народен референдум през 2016 година, ЦИК разполага с опит с избори 2 в 1. Ако тази година се проведат на разнообразни дати, тогава рекомендацията на комисарите е сред двата вота да има най-малко две седмици с оглед подготовката на машинното гласоподаване.

Засега ЦИК не може да каже какъв брой пари ще са нужни. Но съгласно Нейкова при 2 в 1 ще би трябвало да се закупят спомагателни машини. Точната численост ще зависи от решението на комисията в какъв брой изборни секции да се конфигурират повече от едно устройство. Мнението на Нейкова е, че втора машина би трябвало да има в оптимален брой секции, защото времето за гласоподаване на гласоподавателите ще се усили най-малко един и половина пъти, когато би трябвало да избират и президент, и политическа групировка, и вероятно да отбележат желан кандидат-депутат. Ще набъбнат и възнагражденията на изборните комисии. В същото време обаче ще се спести от разноски за логистика. „ Като цяло, мнението ми е, че при избори 2 в 1 някои разноски ще бъдат усъвършенствани “, заключи шефът на ЦИК.

На същата позиция бяха и сътрудниците й. Цветозар Томов посочи, че възможен спомагателен разход за машини в този момент ще понижи разноските за локалните избори през 2023 година, когато ще бъдат нужни повече устройства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР