Централната избирателна комисия ще наложи две глоби на Би Ти

...
Централната избирателна комисия ще наложи две глоби на Би Ти
Коментари Харесай

ЦИК глоби Би Ти Ви за критични репортажи

Централната изборна комисия ще наложи две санкции на Би Ти Ви поради предизборна пропаганда в деня на локалния избор. Решенията са по тъжби от представители на ГЕРБ и коалиция ГЕРБ-СДС, а повода за тях са два репортажа на малкия екран.

Единият е за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " в столицата, излъчен в 16:20 ч. в обзорното предаване за локалните избори в деня на вота. Заглавието му е " Хубаво, само че не е готово ", а подзаглавието - " Ремонтът на " Граф Игнатиев " - нито в период, нито съгласно упованията на столичани ". Според жалбоподателите от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили посредством репортажа са се създали индиректни внушения към гласоподавателите за кого да гласоподават и се е агитирало против Йорданка Фандъкова, на която не била дадена опция да изрази позицията си. След като са изгледали репортажа, от ЦИК са решили, че в тази ситуация е осъществена предизборна пропаганда. " Негативни квалификации и внушения против даден претендент, даже осъществени по косвен метод, в изборния ден, съставлява нарушаване на наредбата на член 182, алинея 4 ИК. Нарушението се показва в излъчването на репортаж, който няма връзка с отразяването на изборния развой в изборния ден и съставлява предизборна пропаганда по смисъла на § 1, т. 17 ДР на ИК ", показват от комисията. Спорно е до каква степен проявлението на улица, която е пред очите на всеки жител, може да мине за пропаганда.

Второто решение на ЦИК още веднъж е за пропаганда в изборния ден, направена посредством репортажа " Чумата в предизборна приложимост " с подзаглавие " Разследване на Би Ти Ви по сигнали за погашение на компенсации на хора с прасета-фантоми ". Според жалбоподателя с репортажа се насочат директни внушения, че кметът на село Гавраилово - претендент за нов кметски мандат, е платил по 300 лева обезщетение за убити свине на хора, които нямат прасе.

От Би Ти Ви не са съгласни с констатациите и ще апелират санкциите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР