Централната избирателна комисия произведе нов гаф в навечерието на Избори

...
Централната избирателна комисия произведе нов гаф в навечерието на Избори
Коментари Харесай

ЦИК се самоблокира от ината на ГЕРБ и ДПС в спора за протоколите на Избори 2023

Централната изборна комисия създаде нов гаф в навечерието на Избори 2023 година, откакто не съумя да събере болшинство, с което да постави завършек на абсурда с протоколите за вкупом отчитане на гласовете от машини и хартия.

Решението на ЦИК от предходната седмица беше оспорено " устно " от ГЕРБ с рекомендация да бъде анулирано, и публично пред съда от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". На Върховен административен съд фактически одобри, че комисията нарушава Изборния кодекс, тъй като не подсигурява прозрачността на изборния развой и не дава опция за действителен надзор на изборния развой.

Вместо ЦИК да се съобрази с решението на съда и с политическото неодобрение на двете най-големи сили в акцията за вота на 2 април - комисията се самоблокира, до момента в който се мъчеше да вземе решение за или срещу обжалване.

Подалият оставка досегашен представител Цветозар Томов е предложил на днешното съвещание ЦИК да не апелира определението на Върховен административен съд, като " за " са дали своят вот осем членове на комисията, а " срещу " - шестима. Този път даже вносителите от Българска социалистическа партия на противоречивото предложение за смесените протоколи са отказали да се борят за него.

По данни на " 24 часа ", съпротивата още веднъж е пристигнала от избраниците на ГЕРБ и Движение за права и свободи в ЦИК, макар на партията на Борисов.

Обикновеното болшинство обаче не е задоволително за взимане на решения от ЦИК, а са нужни най-малко 10 гласа " за ", или две трети от членовете на институцията.

По всичко проличава, че представителите на ГЕРБ в ЦИК се опитваха да трансферират отговорността за крайното решение върху различен, вместо да признаят недомислицата и да попаднат под рецензия, че извършват " поръченията " на партийната централа.

В последна сметка, признатите противоречиви протоколи дефинитивно отпаднаха, тъй като крайният период за обжалването пред Върховен административен съд изтече в 17 ч. в понеделник - до момента в който членовете на комисията не одобриха друго решение.

От тях въпреки всичко ще зависи да гласоподават нови мостри, в които ще би трябвало да се отразяват и машинните, и хартиените гласове.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР