Централната избирателна комисия не допусна политика Борис Надеждин до участие

...
Централната избирателна комисия не допусна политика Борис Надеждин до участие
Коментари Харесай

ЦИК отказа регистрация на единствения антивоенен кандидат за президент на Русия

Централната изборна комисия не позволи политика Борис Надеждин до присъединяване в президентските избори в Русия. Преди това работната група на ЦИК е разкрила проблеми в 15% от подписите при оптимално допустимите 5%. Екипът на Надеждин не съумя да потвърди пред ЦИК, че подписите са отхвърлени по простъпка, оповестява Би Би Си.

Общо работната група на ЦИК е признала за невалидни 9147 подписа, което е 8,7% от подадените 104 734 подписа. Това е по-малко от. Сред тях се твърди, че има подписи на 11 умряли.

" Не упреквам претендентите, те би трябвало да работят с огромен брой сътрудници. Но в случай че се появят мъртви, имах тази самодейност - целият лист е дискредитиран ", сподели на срещата Николай Булаев, заместник-председател на Централната изборна комисия.

Сред другите нарушавания, които ЦИК установи, в 1767 случая сътрудникът не е в листата на събиращите подписи, в 995 данните на сътрудника не подхождат на нотариално заверените данни в листата на сътрудниците, а в 123 случая от името на сътрудника е работило трето лице. Освен това двама сътрудници, събиращи подписи, както разбра ЦИК, са били членове на изборни комисии, което е неразрешено.

Подписните листове, както изясни Булаев, са тествани с помощта изкуствен интелект и по-късно наново тествани от 40 специалисти.

Надеждин, който беше повдигнат от извънпарламентарната партия " Гражданска самодейност ", трябваше да събере и внесе в ЦИК общо 100 хиляди подписа (не повече от 2500 от всяка област).

Според щаба на Надеждин екипът му е съумял да събере над 200 хиляди подписа . На 31 януари политикът внесе в ЦИК позволените 105 хиляди " идеални подписа " - те бяха особено подбрани, с цел да се сведе до най-малко процентът на дефектите.

Но в понеделник, 5 февруари, работната група на ЦИК заяви на представителите на Надеждин, че дефекти въпреки всичко са открити - 15,348% при оптимално допустимите 5%.

Надеждин и представители на неговия щаб споделиха, че ще потвърдят неоснователността на решението на работната група и ще " отбият " отхвърлените подписи, а в случай че това не успее, ще се извърнат към Върховния съд на Русия.

Кампанията на 60-годишния Надеждин, някогашен народен представител от Държавната дума, стартира предходната есен. В края на декември кандидатурата му беше издигната от извънпарламентарната партия " Гражданска самодейност ", а Централната изборна комисия му позволи да стартира събирането на подписи.
 Руската ЦИК разкрила
Руската ЦИК разкрила " нередности " в подписите за антивоенния претендент Надеждин

Официалното умозаключение ще бъде оповестено в понеделник

Кой е Борис Надеждин?

В края на 90-те Надеждин работи като консултант на убития през 2015 година политик Борис Немцов , а по-късно като консултант на настоящия куратор на съветската вътрешна политика, първият заместник-ръководител на администрацията на съветския президент Сергей Кириенко. Тогава Кириенко е министър-председател. Сега Надеждин твърди, че не е общувал с някогашния си сътрудник от дълги години.

Заедно с Немцов и Кириенко Надеждин дълго време работи на управителни позиции в демократичната партия " Съюз на десните сили ". В началото на 2000-те Надеждин беше определен от тази партия в Държавната дума, само че изкара там единствено един мандат. След разпадането на Съюза на десните сили той работи в лоялната на държавно управление на партията " Правое дело ".

Дейностите на Надеждин през 2010-те също повдигат въпроси измежду доста от неговите критици. През 2012 година той беше поддръжник на водача на " Справедлива Русия " Сергей Миронов. През 2015 година - съгласно него, за " тролинг " - той взе участие в първичните избори на Единна Русия, с цел да реализира номинация за Държавната дума в едномандатен изборен регион (но загуби от фигуристката Ирина Роднина).

Той беше определен в съвета на депутатите на градския регион Долгопрудни, където съставлява в този момент лоялната към Кремъл партия " Справедлива Русия " (но без да се е включил към самата партия).

През последните години Надеждин интензивно се изявява като специалист в политически излъчвания по съветските телевизионни канали, където му е отредена ролята на " бичуващ " съперник от либералите.

Въпреки всичко това Надеждин се оказа единственият претендент, който непосредствено се разгласи срещу продължаването на войната в Украйна (макар и внимателно я назова " специфична военна интервенция " ). Той назова решението за започване на военни дейности " съдбовна неточност " и също по този начин сподели, че президентът Путин води страната " към злополука ".

По време на акцията Надеждин беше единственият от всички претенденти, който сподели, че се счита за " съперник " на политиката на сегашния президент , а през януари даже се срещна със съпругите на мобилизирани, които през последните месеци неведнъж стачкуваха против обстоятелството, че мъжете им не се връщат от фронта.

Кампанията за събиране на подписи на Надеждин в началото не притегли доста внимание, само че в края на януари, с цел да се подпишат за политика.

Възникналият ажиотаж към събирането на подписи притегли вниманието на съветската съпротива, в това число тези, които избягаха от страната след съветската инвазия в Украйна. Много опозиционери приканиха да се събират подписи за Надеждин, като съгласно тях самото събиране на подписи се е трансформирало във форма на законен митинг против войната.
 7 останаха противниците на Путин на президентските избори в Русия
7 останаха противниците на Путин на президентските избори в Русия

Андрей Богданов и Сергей Бабурин се оттказаха, а Ирина Свиридова не събра нужните подписи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР