Централната банка на Турция повиши с два пункта прогнозата си

...
Централната банка на Турция повиши с два пункта прогнозата си
Коментари Харесай

Централната банка на Турция повиши прогнозата си за инфлацията

Централната банка на Турция увеличи с два пункта прогнозата си за инфлация през 2024 година, като се чака индикаторът да доближи 38 %, се показва в отчет на турската централна банка, който бе показан през днешния ден на конференция от шефа на банката Фатих Карахан, съобщи Българска телеграфна агенция.

Потребителските цени в Турция се покачиха през април с 69,8 на 100 на годишна основа.

„ През последните 3 месеца на тази година виждаме, че инфлацията е по-висока от нашите упования. Потребителската инфлация в края на месец април бе 69,8 %, с 0,9 пункта над прогнозния диапазон. Ние следим от близко държанието на цените и инфлационните упования. Решени сме да поддържаме затегната паричната политика, до момента в който инфлацията спадне до равнища, съвместими с нашите цели. Определено няма да допуснем трайно утежняване на вероятностите за инфлация “, сподели той, представен от ТРТХабер.

Той уточни, че се резервират високите индикатори на инфлацията в бранша на услугите, а се забавя наклонността на повишение цените на жилищата.

По думите му през последните седмици се е ускорил преходът от задгранична валута към турската лира.

“Актуализирахме прогнозата за инфлацията в края на 2024 година с 2 пункта до 38 %. В средносрочен проект се стремим инфлацията да се стабилизира на 5 %. Прекратяването на регулацията за прилагане на 25 куб. м. безвъзмезден природен газ ще повлияе в посока на покачване на месечната инфлация през месец май с 0,7 пункта. Освен това инфлацията ще доближи своя връх през май, към 75-76 на 100, а по-късно ще стартира да се намалява ”, Фатих Карахан.

В отговор на журналистически въпрос има намерение ли централната банка да пусне в обращение нова емисия банкноти от 500 лири Карахан сподели,че това ще стане, в случай че се наложи от изискванията. В момента най-голяма банкнота е 200 турски лири. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР