Централната банка на САЩ одобри днес първото си увеличение на

...
Централната банка на САЩ одобри днес първото си увеличение на
Коментари Харесай

Край на лесните пари: Фед вдига лихвите за първи път от 2018 г.

Централната банка на Съединени американски щати утвърди през днешния ден първото си нарастване на лихвения % от повече от три години насам. Ходът бележи края на ерата на лесните пари – политика, която Федералният запас следваше в отговор на пандемията. Той идва предстоящо на фона на растящата инфлация в Америка.

След като резервира базовия си лихвен % покрай нула от началото на пандемията от ковид, определящият политики Федерален комитет за отворен пазар съобщи, че ще увеличи лихвите с четвърт процентен пункт, или 25 базисни пункта. Това значи, че лихвата в този момент ще бъде в диапазона от 0.25%-0.5%.

Това ще увеличи главната рента, което от своя страна неотложно ще докара до по-високи разноски за финансиране на потребителски заеми и заеми за компаниите. Служители на Фед показаха, че нарастването на лихвите ще пристигна с по-бавен стопански напредък тази година.

Цените се повишиха през последната година и това се отрази на по-голямата част от американците. Инфлацията в страната се изстреля много над дълготрайната цел на Фед от 2%, което пък в този момент разумно докара до повишението на лихвения %.

Комисията планува да усилва лихвените проценти на всяко от оставащите си шест съвещания тази година. Тя чака още три покачвания през 2023 година и нито едно през 2024 година

Повишаването на лихвите бе утвърдено с един глас срещу. Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард настояваше за нарастване с 50 базисни пункта.

За последно комисията увеличи лихвите през декември 2018 година, а от идващият юли стартира да ги понижава.

Но по време на пандемията цените се покачиха на фона на огромното търсене, хаоса във веригата на доставки и по-високите разноски за сила. Първоначално ръководителят на Фед Джером Пауъл назова инфлацията, провокирана от пандемията, „ преходна “. По време на чуване в Конгреса през предишния ноември обаче смени разказа.

През февруари потребителските цени бяха със 7.9% по-високи на годишна база, до момента в който цените за американските производители набъбнаха с 10% през същия интервал.

Междувременно възобновяване на пазара на труда в Съединени американски щати настъпи бързо след шока от локдауна напролет на 2020 година, което докара до най-голямата загуба на работни места в историята. Към февруари в страната към момента липсва 2.1 милиона работни места в съпоставяне със същия месец две години по-рано.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР