Централната банка на Румъния повиши основната си лихва по-агресивно от

...
Централната банка на Румъния повиши основната си лихва по-агресивно от
Коментари Харесай

Румънската централна банка повиши основната си лихва до 3,75% заради растящата инфлация



Централната банка на Румъния увеличи главната си рента по-агресивно от предстоящото и разгласи, че чака шоковете от страна на предлагането, подсилени от войната в Украйна, да задържат инфлацията на двуцифрени стойности до втората половина на 2023 година, оповестява Ройтерс.

На съвещанието във вторник румънският референтен лихвен % беше нараснал със 75 базисни пункта до равнище от 3,75% (при осредни упования за покачване с 50 пункта), като това съставлява шестото следващо покачване от октомври 2021 година насам и най-висока лихвено равнище от 2014 година. Въпреки това румънските лихвени проценти към момента изостават от тези на други сътрудници в Централна Европа, които прибягнаха до още по-агресивно стягане (повишаване) на лихвените ставки.

За разлика от други страни в района, Румънската централна банка би трябвало да се бори с високи бюджетни и дефицити по настоящата сметка, които лимитират до каква степен опцията за повишение на лихвите.

Банката също по този начин разчита в огромна степен на потреблението на корав надзор върху ликвидността на паричния пазар като средство за стягане на паричната и лихвената си политиката. Във вторник банката увеличи лихвите си по заемите до 4,75% от 4,00% и лихвите по депозитите до 2,75% от 2,00%.

Графика на главната рента на Румънската централна банка



" Актуализираната прогноза демонстрира възобновено доста утежняване на вероятностите за инфлация, защото плануваният път на нейната годишна динамичност е претърпял спомагателна забележителна проверка в посока нагоре през целия планиран небосвод ", означи централната банка след края на съвещанието.

Според централната банка инфлацията, която се увеличи през март до 17-годишен връх от 10,15% през март, ще се форсира през второто тримесечие и ще намалее единствено последователно през идващите четири тримесечия.

Инфлацията се чака да спадне до едноцифрени стойности през втората половина на 2023 година, само че тя ще остане над целевото равнище на централната банка 1,5-3,5% в края на прогнозния небосвод, се споделя в изказването след края на съвещанието.

Очакванията за по-нататъшно повишаване на инфлацията допускат, че Румънската централна банка ще продължи да покачва лихвените ставки на идващите няколко съвещания, като е допустимо главната рента да надмине равнището от 5% до края на годината.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР