Централната банка на Испания намали прогнозата си за икономически растеж

...
Централната банка на Испания намали прогнозата си за икономически растеж
Коментари Харесай

Испанската централна банка понижи икономическата си прогноза за 2021 г.



Централната банка на Испания понижи прогнозата си за стопански напредък през тази година, като съобщи, че по-слабото от предстоящото първо тримесечие и бавното асимилиране на средствата за възобновяване на Европейския съюз ще забавят икономическия напредък, оповестява Блумбърг.

По-високата цена на петрола, малко по-силното евро и покачването на дълготрайните лихвени проценти също способстват за понижаването на базовия сюжет на централната банка за брутния вътрешен артикул за 2010 г до 6,0% от предходна прогноза за напредък от 6,8 на 100.

Посланието на Испанската централна банка отразява възходящото възприятие на паника и в ЕЦБ, че бавното разпределение на средствата от фонда за възобновяване за 750 милиарда евро ще попречва икономическия отскока от пандемичната рецесия, която към този момент беше спряна от безредна акция за имунизация на остарелия континент.

Разширяващата се бездна сред стопанските системи на Европейски Съюз и Съединени американски щати на фона и на особеното движение на имунизация против Covid-19, принуди ЕЦБ да форсира програмата си за изкупуване на облигации, с цел да предотврати прекомерно бързото повишаване на разноските по заемите вследствие на внезапно повишение на доходността на еврооблигациите сходно на американските скъпи бумаги.

Испанската стопанска система евентуално ще се сви през първото тримесечие с 0,4%, откакто управляващите вкараха по-строги ограничавания, с цел да спрат разпространяването на новата вълна на ковид, уточни централната банка. Изглежда, че растежът се е ускорил ненапълно през март, защото испанските управляващи облекчиха част от рестриктивните мерки и акцията за имунизиране стартира.

Инерцията би трябвало да се ускори през втората половина на годината, защото повече хора ще са имунизирани и водачите на Европейски Съюз съумеят да се договарят по отношение на окончателните детайлности за фонда за възобновяване, което ще разреши на националните държавни управления да стартират да влагат средствата от този фонд. Испания и Италия ще получат най-голямата част от тези средства.

Очаква се този по-бърз прогресивен подтик да се придвижи през 2022 година, като Испанската централна банка усили прогнозата си за напредък за идната година до 5,3% по отношение на предходна оценка от 4,2 на 100.

Базовият сюжет на централната банка допуска, че испанците ще похарчат огромна част от спестяванията си. В същото време не се чака туризма, който по принцип е от значително значение за стопанската система на страната, да се възстановява до 2022 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР