Централната банка на Германия, известна с аскетичния си подход към

...
Централната банка на Германия, известна с аскетичния си подход към
Коментари Харесай

Бундесбанк е благосклонна към ипотеките с отрицателни лихви

Централната банка на Германия, известна с аскетичния си метод към паричните въпроси, има добра вест за купувачите на парцели - тя харесва концепцията за ипотеки с негативни лихви. Бундесбанк счита сходни заеми за допустими и не би се противопоставила на отпущането им, разгласи в изявление за "Щутгарт цайтунг " членът на банковия ръб Йоахим Вюрмелинг.

Отрицателните лихвени проценти последователно се трансформират в предписание за централните банки по света. Петте години на лихви под нулата в еврозоната принудиха кредиторите да търсят способи за компенсиране на вредите върху облагите им. В този смисъл да се заплаща на клиентите да теглят заеми се оказва на първо четене по-малкото зло. Защото депозирането на пари в Европейската централна банка би коствало повече.

През август датската Jyske Bank стана първата кредитна институция в света, въвела негативни лихви за ипотеките. В Германия лихвените проценти по жилищните заеми са относително ниски. Ако обаче се разреши на кредитополучателите да връщат по-малко в сравнение с са изтеглили, банкерите ще навлязат в непознати води.

ЕЦБ поставя от години старания да окуражи хората да харчат. Кредиторите обаче се притесняват от всеобщи тегления на инвестиции, в случай че трансферират негативните лихви върху редовите дребни клиенти. В този смисъл ипотеките с минусови лихвени проценти наподобяват задоволително решение. Или, както обобщава господин Вюрмелинг: "От икономическа позиция има смисъл за банките да заплащат за заемите вместо да дават доста повече пари под формата на лихви за други цели ".

Паричните стратези на ЕЦБ чакат кредитните разноски да останат на сегашните си "или на по-ниски " нива най-малко през първото полугодие на 2020-а. Все по-реална става и опцията за лихвена редукция по депозитите още през септември даже под сегашните минус 0.4 %. Съществува възможност и за възобновяване на програмата за изкупуване на облигации, в случай че това се постанова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР