Централна и Северна Европа преживя екстремни и безпрецедентни метеорологични явления

...
Централна и Северна Европа преживя екстремни и безпрецедентни метеорологични явления
Коментари Харесай

Екстремните метеорологични явления в Централна и Северна Европа

Централна и Северна Европа претърпя рискови и невиждани метеорологични феномени през последните няколко дни, с проливни дъждове и стихии, които предизвикаха наводнения, които нанесоха вреди на инфраструктурата и даже взеха жертви.


Словения, Австрия, Швеция, Литва, Естония и други страни претърпяват най-лошото от тези феномени, до момента в който Южна Европа продължава да изпитва непостоянни горещи талази. За летния сезон това е изключително извънредно.

Словения беше изключително наранена. Поройният дъжд аргументи предходната седмица наводнения и свлачища, които взеха 6 жертви в централноевропейската страна. По-конкретно градовете Любляна, Марибор и Целе бяха изключително наранени. Една от главните автомагистрали в страната също трябваше да бъде затворена заради щета в инфраструктурата ѝ, а минимум 16 000 домове останаха без електричество.

Правителството на Любляна търси помощ от Европейски Съюз и НАТО за справяне с вредите в размер на 500 милиона евро, нанесени от наводненията. Премиерът Роберт Голоб разказа обстановката като най-лошото естествено злополучие, което Словения е виждала от 30 години.

В прилежаща Австрия минимум един човек загуби живота си, откакто двама души паднаха в река от ерозирал бряг в Каринтия и единствено един беше избавен. Половината от този район беше обиден от неочаквани наводнения в петък, 4 август, а службите за незабавна помощ са дали отговор на многочислени позвънявания за избавяне и евакуация.

Държавите от Балтийско море и околните скандинавски страни също изпитват рискови метеорологични условия, които вършат превоза сложен и рисков, даже гибелен.

Трима души бяха приети в болница в Швеция, откакто два пътнически вагона със 120 пасажери в тях дерайлираха в Худиксвал, град на 280 км северно от Стокхолм, оповестиха локалните управляващи. добавяйки, че не е известна степента на пострадванията на ранените.

Фериботите, свързващи Полша с Швеция, два немски острова с Германия и Норвегия с Дания, също останаха на пристанището заради рисковите условия.


Фериботите до немските острови Хидензее и Ройген за през днешния ден бяха анулирани. Почиващите бяха помолени да отсрочат проектите си за пътешестване за идващия ден.

В Литва 50-годишна жена беше убита от падащи дъбови дървета покрай границата с Латвия. Този регион е мощно обиден - хиляди хора останаха без електричество и с развалени покриви.

Естония, третата балтийска страна, също регистрира доста тежко време.

Дания също е наранена от стихии и рискови метеорологични условия, като пожарната работа в Копенхаген прикани жителите да стоят надалеч от планините и парковете заради „ комбинация от дъжд и стихии, която усилва риска от рухване на дъбови дървета “.

В южната част на Норвегия управляващите покачиха паниката за рисково време до най-високо равнище поради пороен дъжд, свлачища и наводнения. Наводнени бяха и улиците на Осло.

Очаква се явленията да продължат и през уикенда, само че с понижена активност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР