Центърът за градска мобилност бе застигнат от серия от софтуерни

...
Центърът за градска мобилност бе застигнат от серия от софтуерни
Коментари Харесай

Софиянци получиха грешни съобщения за изтекли винетки за паркиране

" Центърът за градска подвижност " бе застигнат от серия от софтуерни гафове в последните дни. SMS-паркирането в синя и зелена зона на София за хората с мобилни телефони под операционната система Android се оказа невероятно поради актуализация на приложението за прилагане на услугата. Десетки хора в София пък получиха погрешни известия за изтекли винетки за паркиране. От ЦГМ признаха за грешката, като я обясниха със софтуерен бъг. 

 Много софиянци са получили погрешни предупредителни известия за изтичащи винетки за паркиране по местоживеене. При проверка обаче се оказва, че не е по този начин. 

" Витетният ми стикер за паркиране изтича в края на май. През уикенда получих известие, че той е годен до през днешния ден ", описа пострадал от грешката. При инспекция в уеб страницата на Центъра за градска подвижност се е оказало, че валидността е без смяна и изтича през май. От ЦГМ признаха, че има подобен проблем и сега прецизират какъв брой хора са получили такива известия. 

" В петък систетемата следваше да изпрати 800 известия за изтичащи винетни стикери. Извън тях са изпратени неизяснен към този момент брой известия и на хора, при които валидността не е изтекла ", разясниха от ЦГМ. Оттам обясниха, че грешката е на " Инфосистемс ", които поддържат системата. Не е ясно по какъв начин тъкмо е зародил казусът. Потребителите, получили погрешни известия, получавали и извинителни такива. 

Паралелно стана ясно, че има проблем и с SMS паркирането. За него първо съобщи журналистът Миролюба Бенатова в обществените мрежи. Тя се оплака, че се постанова да търси помощ от другари, с цел да праща SMS-и за платено паркиране в столицата. Тя натърти, че не е с нов уред, не е променяла настройки и няма причина да не може да изпраща sms-и. След поста й от същия проблем се оплакаха и клиенти на други оператори. От ЦГМ изрично отхвърлиха казусът да е при тях, като позволиха, че той се дължи на ограничавания за пращане на платени sms-и в тарифните проекти на съответни консуматори.

Репортер на " Сега " през днешния ден също не съумя да заплати паркиране посредством sms през уред към A1, без да е имал никакви промени в тарифния проект. От ЦГМ интензивно се заеха с инспекция на случая, като позволиха, че казусът може да се дължи на едва покритие тъкмо в този регион или на претрупана памет на телефонния апарт. Нито смяната на местоположението, нито освобождението наизуст помогнаха за решение на казуса. В последна сметка помощник на А1 изясни, че казусът идва от автоматизираното прибавяне на код +359 към номера за платено паркиране, което не разрешава изпращането на известието. " Проблемът е зародил поради актуализация на приложението за прилагане на тази услуга под Android. Работи се по премахване на казуса, като в идващите един-два дни може да се наложи употребява на различни приложения за платено паркиране, налични в google play ", обясниха от мобилния оператор. 

ОФИЦИАЛНО

В момента нашите клиенти, които употребяват последната версия на операционна система Android 12 и фабричното приложение за изпращане на къси известия (Android Messages), може да имат усложнения при изпращането на SMS за паркиране в „ Зелена зона “ и „ Синя зона “ в София. Причината е, че новата версия на Android автоматизирано прибавя телефонния код на страната („ +359 “) към късия номер, което пречи на вярното му различаване. За да са сигурни, че сполучливо са заплатили своята зона, клиентите би трябвало да получат утвърдителен SMS. Ако подобен няма, трансакцията не е била сполучлива.

Работим за премахване на усложнението и планираме то да бъде преодоляно най-късно на следващия ден (2 февруари) до края на деня. Междувременно потребителите могат да сменят приложението за изпращане на къси известия с някое от предлаганите в Гугъл Play Store, като нашата рекомендация е за безплатното приложение Textra SMS, или да запазят късия телефонен номер в своя справочник без кода на страната, написаха и в формален отговор от А1.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР