Центърът по дентална медицина в Русе, по-известен като Стоматологичната поликлиника,

...
Центърът по дентална медицина в Русе, по-известен като Стоматологичната поликлиника,
Коментари Харесай

Стоматологията в Русе ще обучава специалисти по детска дентална медицина и орална хирургия

Центърът по дентална медицина в Русе, по-известен като Стоматологичната поликлиника, е утвърден за период от 5 години да прави действия по следдипломно образование на медици с професионална подготовка „ доктор по дентална медицина “ по две специалности - „ детска дентална медицина “ и „ орална хирургия “. Това стана ясно от извършена през днешния ден среща сред заместител регионалния шеф Георги Георгиев и шефа на лечебното заведение доктор Елена Дачева. Максималният брой специализанти, които ще могат да се образоват са 12, като и за двете специалности ще има по двама обучители. Всеки от тях ще може да образова най-много трима специализанти. Лекарите, при които ще може да се специализира орална хирургия са доктор Цветан Трендафилов и доктор Дориана Енчева, а детска стоматология – доктор Елка Тончева и доктор Мариета Георгиева. Важно изискване е, че бройките на специализантите се дефинират от Медицинския университет във Варна, защото договорът е подписан с него. Това обаче не значи, че бъдещите експерти по детска дентална медицина и орална хирургия би трябвало да са приключили стоматология във Варна. Те могат да бъдат ученици на всеки един медицински университет в страната или в чужбина. Очаква се първото кандидатстване да се организира този април, а образованието на претендентите да стартира от средата на годината. Според заместител регионалния шеф Георги Георгиев това е една значима стъпка, която е гаранция за реализирането на млади и амбициозни лекари в две доста виновни специалности. „ Убеден съм, че ще оправдаете положителните обичаи в подготовката на отлични експерти в областта на медицината “, сподели Георгиев пред доктор Дачева и акцентира ролята на двете академични лечебни заведения в града за качественото опазване на здравето.

Припомняме, че на 18 януари /четвъртък/ от 16.00 часа на третия етаж на денталния център ще бъде показана нова рентгенова инсталация. На място всеки ще може да се запознае с преимуществата на високотехнологичен 3D скенер, който дава изключителни преимущества в диагностиката на разнообразни болести. Той е закупен след социална поръчка и с помощта на банков заем, утвърден от Общинския съвет в Русе през предходната година, защото принципал на центъра по дентална медицина е Община Русе.

Акредитацията на денталния център е издадена от Министерството на здравеопазването и със заповед на заместник-министъра доцент доктор Петко Стефановски, д.м. Важно е да се означи, че това е първият дентален център в Северна България, който може да организира практическо образование, партнирайки си с един от медицинските университети в страната, потвърдил се в професионалната подготовка на водещи медицински експерти.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР