Центърът на средиземноморския циклон остава далеч от България. Затова у

...
Центърът на средиземноморския циклон остава далеч от България. Затова у
Коментари Харесай

Синоптик разкри очакват ли се разрушителни явления у нас като тези в Гърция

Центърът на средиземноморския циклон остава надалеч от България. Затова у нас не се чакат разрушителни феномени като тези в Гърция.

Това съобщи синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките Анастасия Стойчева в изявление за Фокус.

„ Това е циклон в Средиземноморието, който придобива темперамент на тропическа стихия, защото избрани динамични аргументи водят до развиването в посока, водеща до обилни превалявания. Той е подобен по конструкция с тропическите урагани, като ветровете в него могат да доближат до скорости, които в действителност да доведат до проблеми, а в обособени региони преваляванията да са интензивни и обилни по количество “, изясни тя.

Според нея това, което се случи в южната ни съседка, е относително рядко събитие.

„ Стационирането на средиземноморския циклон, т.е. оставането му в съвсем непроменена позиция в продължение на повече от 96 часа и натрупването на валежните количества, е впечатляващо като синоптична конюнктура. Центърът към момента се намира над Южна Италия, ще се запълва там на място и макар че се придвижва постепенно на изток към Балканите, съумява да повлияе единствено на времето в западните и в южните региони “, разяснява синоптикът.

Според специалиста центърът остава надалеч от България, макар че през идващото денонощие преваляванията в страната ще бъдат на повече места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР