Ценно златно съкровище откриха археолозите в Девня. Древни жилища и

...
Ценно златно съкровище откриха археолозите в Девня. Древни жилища и
Коментари Харесай

Златно съкровище: Какви монети откриха археолозите край Девня?

Ценно златно богатство откриха археолозите в Девня. Древни жилища и голям брой монети от пети век, които занапред ще бъдат изследвани.

Снимка: btvnovinite.bg

При планувани разкопки на общински терен, учените откриват част от улица и жилище. От земните пластове изваждат 12 златни солида и над 40 бронзови монети.

Според доктор Христо Кузов, археолог от Регионалния исторически музей във Варна, монетите са изгубени при паническото овакантяване на града от жителите, тъй като едната находка от бронзови монети е открита разпиляна върху уличната настилка, а тази със златните монети – в руините на жилищна постройка.

Снимка: btvnovinite.bg
Докато екипът е на терен, излизат още 2 златни и няколко бронзови, които хората от късната древност носели в кесиите си.

„ Това са монети, с които са правили ежедневните си пазарувания, покупки, за разлика от златните монети, които са с огромен номинал, с огромна стойност, тези са равностойни на нашите ежедневни монети от по 2 – 1 лв”, изяснява гл. ас. доктор Михаил Христов от катедра „ Археология” във Великотърновския университет.

Снимка: btvnovinite.bg
Находките са от времето на ранновизантийския император Теодосий Втори – с неговия лик и на братовчед му, който по-късно става император на западната римска империя. Особено скъп е солидът с изображение на брачната половинка му Елия Евдокия, известна като Атинянката.

Стойността е много крупна на находката, може би цената на 3 елитни коня, прецизира доктор Христо Кузов.

Снимка: btvnovinite.bg

Теодосий Втори ръководи от 408 до 450 година, а последните години от властването му са белязани от хунските нападения.
Древно златно богатство откриха археолози в Девня Очаква се да бъдат открити още артефакти, взети са ограничения за защита на периметъра на разкопките
„ Започва една обезценка на монетите и понижава размерът им, имаме на задната страна кръст – към този момент християнството е съществено наложено в средата на пети век.... Това е един тип агитация от страна на империята към всички жители да знаят, че са жители на християнска империя”, споделя Михаил Христов.

Разкопките в региона ще продължат, зоната към този момент е обезопасена, а учените чакат още открития. Находките са на метри от мозайките на античния Марцианопол.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР