Цените неумолимо растат и този април българите са плащали с

...
Цените неумолимо растат и този април българите са плащали с
Коментари Харесай

Април донесе рекорден ръст на цените

Цените непреклонно порастват и този април българите са плащали с 2% повече по отношение на април 2020 за стоките и услугите от така наречен потребителска кошница. Това демонстрират данните, обявени днес от Националния статистически институт. Посоченият % е и най-високата стойност на инфлацията за последните 12 месеца. 

" Съобщения " и " Дрехи и обувки " са единствените следени групи, които в този момент са по-евтини отколкото преди година. Навсякъде другаде цените са пораснали, като най-значимо  - с съвсем 9%, е повишението в превоза, което не е изненада на фона на растящите котировки на горивата - и за коли, и за самолети. 

Поскъпването на храните и безалкохолните питиета за година е по-малко от %, твърди Национален статистически институт. Вероятно е по този начин, тъй като придвижването на цените е характерно за другите артикули и е разнопосочно. Много са показателни измененията на месечна база - по отношение на март да вземем за пример значими покачвания има при олиото, картофите, млякото, само че пък краставиците и оризът са поевтинели осезаемо. Пак на месечна база горивата са поскъпнали, а при препаратите за пране, миене и стерилизация има намаляване.  

Така като цяло Национален статистически институт пресмята инфлацията през април по отношение на март на 0.7 на 100. Това също е най-голямото повишаване на месецна база, измерено през последната година.

Много специалисти предвиждат, че с възобновяване на стопанските системи, потърпевши от пандемията, потребителските цени непреклонно ще вървят нагоре.

 

Инфлацията по месеци

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР