Цените на захарта в последно време бележат непрестанни скокове. След

...
Цените на захарта в последно време бележат непрестанни скокове. След
Коментари Харесай

Цените на захарта скочиха до най-високото си ниво от десетилетие

Цените на захарта напоследък бележат непрестанни скокове. След последното нарастване доближиха най-високото си равнище от над десетилетие. Причините - възходящите терзания по отношение на лимитираните световни доставки.

Фючърсите на бялата захар скочиха с 4,3%, достигайки най-високото си равнище от 2011 година насам. Цените скочиха най-много поради вероятностите за стеснен експорт от основния експортьор Индия и слабите доставки от други страни, като Пакистан и Тайланд.

Индия е вторият по величина експортьор на захар в света. В началото на януари страната разгласи, че може понижи квотата за експорт на захарните фабрики от 11,2 милиона за 2021- 2022 година до 9 милиона тона.

Има и опасения, че скорошното повишаване на петрола може да накара бразилските и индийските мелници да насочат повече тръстика към производството на етанол. Производителите в тези страни могат да решат дали да създават повече захар или биогориво, според от това кое е по-привлекателно за тях като облага.
 Индия понижава фрапантно износа на захар
Производител №2 на захар в света понижава фрапантно износа

Намаляването може да повлияе на световните доставки

Износът на захар от Индия не беше контролиран, само че предходната година страната наложи ограничавания, с цел да обезпечи задоволително локално предложение. Правителството разяснява, че ще удължи рестриктивните мерки до октомври идната година. Те обаче няма да важат за захарта, изнасяна за Европейски Съюз и Съединени американски щати при избрани квоти.

По-високите цени на захарта усилват разноските за произвеждане на артикули като сладкарски произведения на фона на към този момент високата инфлация. Голяма годишна продукция в Бразилия за този сезон може би ще бъде късмет за облекчение на напрежението на пазара. Но реколтата към момента не е реалност.

По отношение на другите първични материали има покачване при кафето арабика и памука.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР