Цените на заемите и ипотеките в Русия през тази година

...
Цените на заемите и ипотеките в Русия през тази година
Коментари Харесай

Планират жесток финансов удар по неваксинираните в Русия

Цените на заемите и ипотеките в Русия през тази година ще се покачат за неимунизирани. Причината се трансферира на застрахователните компании, които трябвало да усилят застрахователната награда по застраховка “Живот” за неимунизирани поради нараснал риск, настояват от асоциацията на банките в Русия, представени от " Труд ".

“От 2022 година при кандидатстване за ипотечен или потребителски заем може да се наложи да се показва документ за имунизация против коронавирус. В противоположен случай цената на заемите може да нарасне доста.

Такъв сюжет се планува поради увеличение на цената на застраховката “Живот” на фона на пандемията”, споделя вицепрезидентът на Асоциацията на банките в Русия Алексей Войлуков. Според банковия специалист цената на застраховката ще скача, тъй като “дори тези 2-3% смъртни случаи измежду заболелите, са много значими за застрахователните компании”.

Ето за какво документът за имунизация може да бъде включен в листата на наложителните документи за застрахователния контракт, а цените могат да бъдат увеличени за клиенти, които отхвърлят да го показват.

Коментарите на застрахователите по тематиката обаче не са в цялостен синхрон с изявлението на банкерите. Антон Лопатин, шеф в една от огромните банки разяснява изрично, че “това е спекулативна новина”, тъй като този механизъм към този момент е налице на пазара. “Застраховката постоянно е част от договорите за заеми, в това число дълготрайните, каквито са ипотечните заеми. Но застраховката зависи от доста фактори, в това число възраст, хронични болести и други Това е многофакторен модел”, споделя той.

В същото време Лопатин акцентира, че застраховката “Живот” не постоянно е изискване за приемане на ипотечен заем. “Можете да получите заем и без застраховка “Живот” и в сегашните действителности, само че лихвеният % по ипотечния заем ще бъде по-висок. Така че в действителност този механизъм към този момент е налице на пазара. При изчисляването на застрахователната награда и цена се вземе поради и фактор като ваксинацията”.

Ако прибавят документа за имунизация към листата с документи, изисквани при кандидатстване за заем, това няма да се отрази на съществуващите застрахователни контракти, разясняват от AlfaStrakhovanie. От компанията декларират, че “са евентуално подготвени да прегледат имунизацията единствено на самостоятелна основа” при съответни контракти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР